Samsun'da ÇKS'ye Kayıtlı Çiftçilere Destek

TAKİP ET

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, ÇKS'ye kayıtlı bitkisel üretim yapan tüm çiftçilere desteğin sağlanacağını duyurdu.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Samsun'un 17 ilçesindeki çiftçileri bilgilendirme amacıyla bir dizi program düzenledi.

Canik Gölalan Mahallesi'nde yapılan günde, bitkisel üretim yapan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm çiftçilerin yeni destek modeli kapsamında destekleri açıklandı.

BİTKİSEL ÜRETİM YAPAN TÜM ÜRETİCİLERE DESTEK

Programda konuşan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam,

“Bakanlıkça üretim kurulumu, arz güvencesinin temini, kolaylığın ve bölünmenin sağlanması için iklim değişikliğini de dikkate alınmadan uygun ekolojilerde arz ve talep miktarı ile standarda göre üretim yapılır. Stratejik olarak, en uygun yerde başka yerlerde/yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında artış, verimlilik ve yönetim hasılada artış sıcaklıkları, hasat döneminde üreticilerin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, sıcaklıktaki artışın kırılması ve iklim değişikliğinin dikkate alınmaması, doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temini, suyu merkeze alan bir üretim artışı sağlar. Böylece üreticimizi koruyup güçlendirirken, ticaretimizin de artan refahından ödeme alınacağını görüyoruz. Yeni destekleme modeliyle ilk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık olarak açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm kayıtlı destek alacak. Üretim içeriğindeki ürünler ilave destek verilecektir. Su kısıtlaması olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kurumları tarafından islah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacaktır. Destek tutarları girdilerindeki değişikliklere göre her yıla göre güncellenecek” dedi.

PLANLI ÜRETİME DESTEK VERİLİYOR

Canik Kaymakamı Şeref Aydın ise çiftçilerin üretim ve yeni destek modelinin hesap hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini belirterek,

“Bu buluşma ile çiftçilerimizin, üretim konusunda bilinçlenmesi sağlanarak, yeni destek modelinin toplanması hakkında yol gösterici bilgileri verilecek. Çiftçilerimiz planlı üretime yönlendirilecek. Çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin ortaya çıkardığı olumsuzlukların da önüne geçeceğiz. Ben de bu toplantının ilimiz tarımına ve tarımla uğraşmaya devam ederek hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

TOPLANTIYA GENİŞ KATILIM

Program, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, sivil toplum birimleri, müdürlüklerde görevli personel ve yönetim üretim yapan çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti.