Samsun'da Irmak Kenarına Karpuz Döken Nakliye Firmasına İnceleme

TAKİP ET

Samsun'un İlkadım ilçesi Güzeldere Mahallesi'nde yol ve Mert Irmağı kenarına dökülen onlarca karpuz, çevrede kirlilik oluşturdu. Vatandaşların dikkatini çeken bu durum üzerine yetkililer harekete geçti.

Yapılan incelemelerde, Adana'dan zincir market BİM'e karpuz taşıyan bir nakliye firmasının, hasarlı karpuzları yol ve ırmak kenarına döktüğü ortaya çıktı. Samsun Valiliği, İl Ticaret Müdürlüğüne olayı inceleme talimatı verdi. İl Ticaret Müdürü Kürşat Turpçu, olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

İl Ticaret Müdürlüğü yaptığı açıklamada, "Ticaret İl Müdürlüğü olarak, Samsun Büyükşehir Belediyemiz ile olay mahallinde gerekli inceleme yapılmıştır. İncelemelerde; olayın ulusal zincir marketlerimizden BİM işletmesine, Adana'da bulunan nakliye firması tarafından günlük olarak dökme usulü ile karpuz getirildiği bilgisi alınmıştır. Bunun üzerine de BİM işletmesinin depo ve lojistik müdürü ile birlikte olay mahallinde gerekli incelemelerde bulunulmuştur. Depo ve lojistik müdürü ile yapılan görüşmelerde, Mert Irmağı kenarına dökülen karpuzların işletme olarak kendileri tarafından kabul edilmeyen hasarlı karpuzlar olduğu, dökme işleminin de ilgili nakliye firması tarafından yapıldığı beyan edilmiştir. Olay mahallinde sadece kırık ve hasarlı karpuzların olmadığı, aynı zamanda nakliye esnasında karpuzların hasar görmemesi için kasaların içerisine konulan sap-saman altlıklarının da döküldüğü ve çevreye zarar verildiği görülmüştür. Bunun üzerine BİM işletmesinden, nakliye firmasına ait gerekli bilgi ve belgele temin edilerek konu Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımıza intikal ettirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının ceza kesme yetkisi olmadığını, ceza işlemlerinin Zabıta Daire Başkanlığı tarafından Kabahatler Kanunu'na göre uygulandığını belirtti. Konu ayrıca İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne iletildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkilileri ise, Çevre Kanunu kapsamında gerekli cezai işlemleri uygulayacaklarını açıkladı.