Samsun'da Kenevir Üretimi Yükselişte: Yeşil Altının Son Kalesi

TAKİP ET

Samsun, Türkiye'nin kenevir üretim merkezi olarak öne çıkarken, kenevirin stratejik önemi ve geleceği üzerine detaylı açıklamalar yapıldı.

Samsun, kenevirin stratejik önemini koruyarak Türkiye'de yeniden lider konumuna yükseldi. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, il genelinde 253 üreticinin izinli olarak kenevir ürettiğini belirtti.

Toplamda 4 bin 879,5 dekarlık alanda kenevir yetiştirilirken, bunun 1.650,5 dekarlık kısmında tohum, 3.228,9 dekarlık kısmında ise lif üretimi gerçekleştirilecek.

Sağlam, kenevirin endüstriyel ve ekonomik değerine vurgu yaparak, özellikle sanayide kullanımının ve kültürel öneminin altını çizdi. Son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte kenevir üretiminin artış gösterdiğini ve Samsun'un bu alanda öncü bir rol üstlendiğini ifade etti.

Üreticilere yönelik tarımsal desteklemelerin münavebe kuralları çerçevesinde kenevirin ekimine katkı sağladığını belirten Sağlam, kenevirin sadece CBD ve THC gibi metabolitlerle değil, aynı zamanda lif ve tohumuyla da önemli bir tarım ürünü olduğunu vurguladı.

Kenevirin dünya genelindeki üretim, ithalat ve ihracatının TEK sözleşmesiyle kontrol altında olduğunu söyleyen Sağlam, yerel yönetimlerle iş birliği yaparak kenevirin endüstriyel kullanımının tanıtılmasının önemine dikkat çekti.

Samsun kenevir kenevir üretimi yükseliş yeşil altın son kale samsun haber ekonomi gündem haber