Samsun'da Kürtün Vadisi'nin imara açılma planına dava geliyor

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir'in birinci derece tarıma arazisi olan heyelanlı Kürtün Vadisi'ni imara açma planına, Mimarlar Odası'ndan dava geliyor. Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, "Kürtün hayallerinden vazgeçmiyorlar. Karşımızda tarım arazilerine düşman bir yönetim var "dedi.

SON DAKİKA SAMSUN HABER | ÖZEL HABER | Samsun'un İlkadım ilçesinde yer alan ve kendisine özgü ekosisteme ait birinci derece tarım arazisi olan heyelanlı Kürtün Vadisi'nden hatırlanacağı üzere AK Partili eski bir yönetici 363 dönüm arazi satın almış, Deveci armutlarının anavatanı olan bölgenin imara açılması ile ilgili Samsun Büyüşehir Belediyesi(SBB) çalışma başlatmıştı. Samsun'u ayağa kaldıran imar planları, tepkilerin ardından SBB Meclisi'nde beklemeye alınmıştı. 

BAŞKAN DEMİR GİDERAYAK ÇALIŞMA BAŞLATTI 

AK Parti tarafından yeniden aday gösterilmeyen SBB Başkanı Mustafa Demir, Kürtün Vadisi'nin imara açılmasını öngören imar planını, giderayak kent merkezinde yer alan ilçeleride kapsayan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın içerisine soktu. Tartışmalı teklif, SBB Meclisi'nde CHP, İYİ Parti ve SP'li Meclis Üyelerinin itirazlarına rağmen Cumhur İttifakı'nın 'evet' oyları ile meclisten geçti. Tartışmalı Çevre Düzeni Planı, Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından yargıya taşınıyor. 

'KÜRTÜN HAYALLERİNDEN VAZGEÇMİYORLAR'

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, Çevre Düzeni Planı'nın yargıya taşınması konusunda Mimarlar Odası Samsun Şubesi Çevresel Etki Değerlendirme Komisyonu'nun çalışma başlattığını açıkladı. Memişoğlu, "Karşımızda tarım arazilerine düşman bir yönetim var. Bafra Ovası'na hal binası yapmayı düşünen, Kürtün Vadisi'ne konut yapılmasına imkan tanıyan, tarım arazilerini satışa çıkaran 
SBB yönetiminin tartışmalı işleri bitmiyor. Daha önce Kürtün Vadisi'ni imara açmaya çalıştılar, tepkilerin ardından beklemeye aldılar. Kürtün Vadisi'ni giderayak başkan imara açmaya çalışıyor. Kürtün Vadisi hayallerinden vazgeçmiyorlar "dedi. 

YENİ PLANLAR GETİRECEKLER

Kürtün Vadisi'ninde içerisinde yer alan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın askı sürecinin başladığını belirten Memişoğlu, "Çevre Düzeni Planı'nda Kürtün Vadisi tarım arazisi olarak görünüyor. SBB Meclisi'nden geçirdikleri Çevre Düzeni Planı'nda burası tarım arazisi statüsünden çıkarılıyor. Bu adım atılarak Samsun'un geleceği tehlikeye atılıyor. Tarım arazisi olan ve heyelanlı olan bir bölgeye konut yapmak akıllı bir iş midir? Ayrıca bölgeden Kürtün Çayı geçiyor. Tarım arazilerine düşman bu yönetimin son teklifi ile ilgili Mimarlar Odası ÇED Komisyonu çalışmalara başladı. Bu plandan sonra 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarını meclise getireceklerini düşünüyorum. Bu planların hepsi, Samsun'un menfaatleri için yargıya taşınacaktır "ifadelerini kullandı.