Samsun'da Ormanlık Alanlara 4 Ay Süreyle Giriş Yasağı

TAKİP ET

Samsun'da, yüksek sıcaklıklar nedeniyle orman yangınlarını önlemek için 10 Haziran - 31 Ekim arasında ormanlık alanlara giriş yasaklandı.

Samsun Valiliği, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar nedeniyle olası orman yangınlarına karşı önlem almak amacıyla, 4 ay süreyle ormanlık alanlara giriş yasağı getirdi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, tüm birimlere gönderilen talimatlar ile ilgili kararlar duyuruldu.

4 Ay Süreyle Giriş Yasağı

Valiliğin açıklamasına göre, 10 Haziran 2024'ten 31 Ekim 2024'e kadar Samsun ili sınırlarındaki ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Bu dönemde, orman çevresinde ve içinden geçen yollarda mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak ile orman içinde ATV, UTV ve motosiklet kullanmak da yasaklar arasında yer alıyor.

Anız Yakmak Yasak

Orman Yasası'nın 31 ve 32'nci maddeleri gereğince, köyler ve mahalleler dahil olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişkili olmayan alanlarda anız yakmak, bağ bahçe temizliği yapmak amacıyla dalların ve bitki örtüsünün yakılması yasaklandı. Belediyeler ve ilgili kurumlara, orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirler hatırlatıldı.

Meteorolojiden Yüksek Sıcaklık Uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Samsun Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, Orta Karadeniz'de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların daha da artacağına dair uyarıda bulundu. Özellikle Çarşamba, Perşembe ve Cuma günlerinde bölgenin iç kesimlerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 8-12 derece, kıyı kesimlerde ise 4-8 derece üzerinde olacağı belirtildi.

Yüksek Sıcaklıkların Beklendiği İller

Bölgeye bağlı il merkezlerinde beklenen en yüksek sıcaklıklar şöyle sıralandı:

Samsun: 28-30°C

Sinop: 27-30°C

Ordu: 27-28°C

Kastamonu: 32-36°C

Çorum: 33-36°C

Amasya: 36-40°C

Tokat: 34-36°C

Vatandaşlara Uyarı

Vatandaşların, yüksek sıcaklıklar nedeniyle özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocukların günün en sıcak saatleri olan 11:00 - 16:00 arasında açık alanda bulunmamaları gerektiği konusunda uyarı yapıldı.

Samsun orman yangını orman yasağı sıcak hava valilik kararı Meteoroloji anız yakma piknik yasağı yüksek sıcaklık yangın tedbirleri çevre doğa samsun haber gündem haber