Samsun'da suya yüzde 15 indirim ama...

TAKİP ET

SASKİ olağanüstü genel kurulunda suya yüzde 15 indirim yapıldı. Mahkemenin TÜFE ve sayaç okuma bedeli zammını kaldıran kararı dikkate alınmazken, yıllık TÜFE zammı yüzde 42 olarak duyuruldu.

SON DAKİKA SAMSUN HABER | 2019 yılı 31 Mart yerel seçimleri ile göreve gelen Samsun Büyükşehir Belediye (SBB) Başkanı Mustafa Demir, ilk iş olarak eski Başkan Zihni Şahin'in suda aldığı yüzde 15'lik indirim kararını iptal edip kentte içme suyuna yüzde 25, sayaç okuma bedeline ise yüzde 150 zam yapıp, faturalara her ay TÜFE zammı uygulanması yönünde karara imza atmıştı.

Samsun Barosu avukatlardan Arzu Sabuncu Cabbar, bir vatandaş olarak su zammının iptali talebiyle 2. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Mahkeme zamları hukuka aykırı bularak iptali yönünde karar verirken,  SBB'nin İstinaf Mahkemesi'ne başvurusu üzerine Bilirkişi Raporu'nda yaşanan eksiklikler gerekçe gösterilerek iptal kararı bozulmuştu. Bu süreçte SASKİ Genel Kurulu'nda zamlı faturaların bir kısmının tüketicilere geri ödenmesi yönünde kararda alınmıştı. 

YILLAR SÜREN HUKUK MÜCADELESİ

Dava Bilirkişi Raporu'nda yaşanan eksiklikler giderildikten sonra Samsun 2. İdare Mahkemesi'nde yeniden görüldü. 31 Mart 2023 tarihinde 2. İdare Mahkemesi yeniden su zammı iptal kararı verdi. Mahkeme yapılan zamları hukuka aykırı buldu.  SBB ise iptal kararına itiraz etti. Samsun Bölge İdare Mahkemesi 3. İdare Dava Dairesi, ek bilirkişi raporu talep ederek 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı gelecek rapora göre değerlendirdi. Mahkeme her ay uygulanan TÜFE zammını ve sayaç bakım bedelini hukuka aykırı bularak iptal etti. Ancak mahkeme kararı uygulanmadı. 

YARGI KARARI UYGULANMADI 

31 Mart yerel seçimlerine çok kısa bir süre kala, SBB Başkanı Mustafa Demir, SASKİ genel kurulunu olağanüstü toplayarak yüzde 15 indirim kararı aldı. Olağanüstü genel kurulda da yargı kararı uygulanmazken, 2024 yılı TÜFE artış oranı toplamda yüzde 42 olarak gösterildi. Ocak ayında TÜFE zammı ile birlikte konutlarda metreküp fiyatı 19 lira 32 kuruşa, işyerlerinde ise 40 lira 92 kuruşa yükselmişti. Yüzde 15'lik indirim kararı ile konutlarda metreküp fiyatı 16 lira 56 kuruşa, işyerlerinde ise 34 lira 79 kuruşa düştü. 

DEMİR: 3 KEZ İNDİRİM YAPTIK 

Göreve geldiklerinden bu zaman 3. kez içme suyuna indirim uygulayacaklarını ifade eden Başkan Mustafa Demir, “2023’ün Mayıs ayında suya yüzde 20’lik bir fiyat artışı uygulamıştık. Yargıda bir dava söz konusuydu, istinafta görüşülüyordu. Bugün de suya indirim yapmak için olağanüstü genel kurul kararı aldık. ‘Seçim üstü yapıyorsunuz’ diyenlere, geçen sene mayısta zam yapmıştık, daha önce 2 sefer daha yaptığımız gibi yine indirim yapma kararı aldık. 3’üncü sefer su indirimine gidiyoruz. 30 büyükşehir belediyesi arasında su tarifesi fiyatı olarak 16. sıraya geriledik "dedi.  

TÜFE NEDEN KALKMADI 

Toplantıda konuşan CHP'li Hasan İpek ise, TÜFE'nin neden kaldırılmadığını sordu.İpek, "Bu zamana kadar indirim ile ilgili önerge verdik kabul etmediniz. Şimdi TÜFE zammını kaldırmadan indirim yapıyorsunuz "dedi.

Yüzde 15'lik indirim kararı, olağanüstü genel kurulda oybirliği ile alındı. 

DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ

Hukukçu Arzu Sabuncu Cabbar, su zammı iptal davasının Danıştay'da olduğunu belirterek, "2019 yerel seçimlerinde suda yapılan indirimin bindirime çevrilmesiyle hukuki süreci başlatmıştık. 'Ben yaptım oldu' mantığı ile vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda sürdürdüğümüz mücadele sonucu yargı emsal karar verdi. Ancak TÜFE ve sayaç bakımı zammını kaldıran yargı kararı uygulanmadı.Davanın takipçisiyiz "dedi.

Samsun'daki su davasında yargıdan TÜFE'ye ret - Habere gitmek için tıkla