Samsun'daki bu yapı nereden çıktı?

TAKİP ET

Samsun Bulvar AVM yerleşkesi içerisinde yer alan ve günümüzde gıda hizmeti veren tarihi binanın yanına çelik konstrüksiyonlarla çatısı olan bir yapı yapılıyor. Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, "Herkesin gözünün önünde kaçak yapı yapıyorlar, bu ne cesaret? "diye sordu.

ÖZEL HABER | Samsun'un İlkadım İlçesinde yer alan eski Tekel'in bulunduğu binalar, sigara fabrikası 1997 yılında kapatıldıktan sonra uzun yıllar atıl durumda kalmıştı. Samsun Tarihi Tekel Tütün Fabrikası 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Yenileme Alanı ilan edildi. 

Eski Tekel binaları, 2010 yılında 'Samsun Tütün Fabrikası’nın kentsel yenileme' projesi kapsamında 25 ayda restore edilmiş, Temmuz 2012 yılında Bulvar Alışveriş ve Yaşam Merkezi adıyla hizmete açılmıştı. Tarihi kimliği bulunan binaların bulunduğu yerleşkede 
çelik konstrüksiyonlarla çatısı olan bir yapı yapılıyor.

HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE YAPILIYOR 

Söz konusu yapının kaçak olduğunu gündeme taşıyan Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, "Burası Osmanlı döneminde kalma konsolosluk binası. Tekel'inde idari binası olarak kullanıldı. Tarihi yapı niteliğinde. İlk baktığımda gözlerime inanamadım. Herkesin gözü önünde kaçak yapı yapılıyor. Bir yapının ayakları yere basıyor ve çatısı varsa bu yapıdır. Bu bina ile ilgili Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne sorduk. Böyle bir yapıdan haberleri yok. Büyükşehir'in bilgisi olmadan böyle birşey yapamazlar. Kültür varlıklarımıza böyle mi sahip çıkıyoruz. Şehir dışından Samsun'a gelen turistler inanın bize gülüyorlar. Konu gündemimizde. İlgili yerlerle yazışmalarımız başladı. Buna nasıl gözyumuluyor? "diye konuştu.