Samsun'dan Avrupa ve Uzak Doğu'ya Tıbbi Sülük İhracatı
Samsun, 2024'te 97 kilogram tıbbi sülük ihracatıyla 9 milyon TL gelir elde etti. Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine ihracat sürüyor.
Samsun, tedavi sülük üretimi büyük bir potansiyele sahip olup, Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapmaya devam ediyor. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2024 yılı itibarıyla 97 kilogram tıbbi sülük üretimi gerçekleştirdiklerini ve bu ihracattan 9 milyon TL gelir elde edildiğini belirtti.
TIBBİ SÜLÜKLER HANGİ TEDAVİLERDE KULLANILIYOR?
Tıbbi sülükler, varis, tendon rahatsızlıkları, damar sorunları, eklem ve kas hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır. Samsun'un Terme, Kavak ve Bafra ilçelerinde bulunan üretim tesislerinde üretilen bu sülükler, alternatif tıpta yaygın olarak tercih ediliyor.
ÜRETİM TESİSLERİ VE İHRACAT RAKAMLARI
İbrahim Sağlam, Samsun'un su ürünleri açısından zengin bir il olduğunu belirterek, tıbbi sülük üretiminin de bu potansiyel içinde önemli bir yer aldığını ifade etti. Samsun'daki üretim tesislerinde yıllık kapasitenin 1,5 milyon adet sülük üretimine ulaştığını, Kavak'ta 250 bin, Bafra'da ise 100 bin adet sülük üretim kapasitesine sahip tesislerin bulunduğunu açıkladı. 2023 yılında 47 kilogram tıbbi sülük üretimi yapılırken, 2024'te bu rakam 97 kilograma ulaştı.
İHRAÇATIN ANA PAZARLARI
Samsun'da üretilen tedavi sülükleri, başta Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa ülkelerine ve Uzak Doğu'ya ihraç ediliyor. Sağlam, talebe göre üretim ve verimin arttığını belirtirken, alternatif tıpta sülüklerin önemine dikkat çekti.