Samsun'un Gastronomi Turizmi Atağı

TAKİP ET

Samsun, pide, simit, nokul, lokum, kaz tiridi ve menemen gibi zengin lezzetleriyle damakları şenlendirerek gastronomi turizminde öne çıkıyor. Turizmde başarılı bir çizgi çizen Samsun, şimdi de gastronomi alanında adından söz ettiriyor. Şehirde düzenlenen yemek şenlikleri ve çalıştaylarla bu lezzetler tanıtılıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut'un aktardığına göre, Samsun'un yemek kültürü ve çeşitleriyle turistleri cezbetmeye odaklandığı belirtiliyor.

Samsun'un tarım ve hayvancılıkta üst sıralarda yer aldığı vurgulanıyor. Bu zenginlik, şehrin gastronomi potansiyelini de artırıyor.

Ayrıca, şehirde 5 yıldızlı tesislerden, seyahat acentelerine, mavi bayraklı plajlardan deniz hudut kapılarına kadar birçok turizm altyapısı bulunuyor. 2023 yılında 751 bin 925 turiste ev sahipliği yapan Samsun, kruvaziyer turizminde de hızla yükseliyor.

Özellikle çorba ve sebzeli yemeklerde zengin bir çeşitliliğe sahip olan Samsun'un gastronomisi, geleneksel lezzetlerle bezenmiş. Aynı şekilde, et, yumurta ve hamur işi lezzetlerde de zengin bir mirasa sahip.

Gastronomi turizmi, Samsun'un coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkıyor. Bafra, Çarşamba, Terme pidesi, Samsun simidi, Bafra kaymaklı lokumu, Bafra nokulu, kaz tiridi ve Yakakent mantısı gibi ürünler, şehrin lezzet yolculuğunda öne çıkanlar arasında yer alıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut samsun Gastronomi turizm atağı yöresel lezzetler pide simit lokum nokul kaz tiridi menemen yaşam ekonomi samsun haber gündem haber