Samsun'un Yöresel Lezzetleri Coğrafi Tescil ile Tanıtılacak
Samsun, gastronomi turizmini coğrafi işaretli yöresel lezzetlerle canlandırmayı hedefliyor. Palamut dolma ve Bafra dondurması gibi ürünlerle turizm potansiyelini artıracak.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un turizm potansiyelini artırmak için yürütülen projeler kapsamında coğrafi işaret tescili alınacak yöresel ürünlerin önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Samsun, turizm pastasındaki payını büyütmek için şehirdeki tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışmalarını sürdürüyor.
YÖRESEL ÜRÜNLER COĞRAFİ TESCİL ALACAK
Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi başta olmak üzere birçok kurumun katkılarıyla düzenlenen İl Turizm Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantıları'nda, Samsun’un gastronomi turizmi potansiyeli gündeme alındı. OMÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, şehirde coğrafi işaret tescili alınabilecek yöresel ürünleri belirledi ve bu ürünlerin tanıtımının Samsun turizmine büyük katkı sağlayacağını belirtti.
COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALINABİLECEK ÜRÜNLER
Prof. Dr. Bulut, Samsun'un farklı ilçelerinde üretilen birçok yöresel lezzet için coğrafi işaret tescili alınabileceğini ifade etti. Bu ürünler arasında Alaçam’a özgü palamut dolma, Yakakent’in pancarlı ekmeği, 19 Mayıs ilçesine özgü Nebiyan fasulyesi ve turna balığı, Kavak ilçesinden Çakallı menemeni, Terme’nin pirinci ve fındık ezmesi gibi ürünler bulunuyor. Bu lezzetlerin tescillenmesi ile Samsun’un gastronomi turizmi potansiyelinin daha da artması hedefleniyor.
SAMSUN'UN TANITIMINDA YENİ ADIMLAR
Toplantıda ayrıca, Samsun’un yöresel lezzetlerinin uluslararası fuarlarda tanıtılması gerektiği vurgulandı. Dünyanın en iyi ekmeği seçilen Bafra pidesi gibi ürünlere coğrafi tescilli ürünlerin eklenmesiyle, Samsun’un gastronomi turizminde öne çıkacağı belirtildi.