Samsunspor'un Kaptanı Zeki Yavru: Bu Ailenin Bir Parçası Olmaktan Gururluyum

TAKİP ET

Kırmızı-Beyazlıların kaptanı Zeki Yavru, 'Samsunspor'la yola devam ettiğim için mutluyum. Bu ailenin bir parçası olmaktan gurur ve onur duyuyorum' dedi.

Yılport Samsunspor’un tecrübeli kaptanı Zeki Yavru, Spor Müdürümüz Davut Aktaş’ın sorularına yanıtladı.

*** Futbola nerede başladın ve hangi takımlarda forma giydin?

Futbola Trabzon Telekomspor’da başladım. Ardından Trabzonspor’a transfer oldum. A takım’da 5-6 sene görev aldıktan sonra Kayserispor, Gençlerbirliği, Denizlispor, Malatyaspor ve Giresunspor gibi takımlarda oynadım. Son olarak da Samsunspor’dayım ve buranın başarısı için mücadele ediyorum. 

*** Geçtiğimiz sezon zor da olsa ligde kalmayı başardık. Bunda Senin de katkın çok büyük. Geride kalan sezon için neler söylersin?

İki sezondur buradayım. Benim adıma iki sezon da birbirinden değerliydi. Birisi TFF 1. Lig şampiyonluğu, diğeri de en az şampiyonluk kadar değerli olan Süper Lig’de kalabilme başarısı. Ligde kalmamız bizim için en az Galatasaray’ın şampiyonluğu kadar değerliydi. Çünkü 11 yıl sonra yeniden Süper Lig’e çıkan bir takımın, bu arenadan uzun yıllar ayrı balmış bir camia. O nedenle bunu başarmak gerçekten kolay değildi. Daha önce de Giresunspor’da aynı şeyleri yaşamıştım. Onlarınki 40 yıl gibi çok daha uzun bir süreydi. Samsunspor çok büyük bir camia. Bunların üstesinden elbette ki gelebilir. Ama 11 yıl Süper Lig’den uzak kalmak hem şehri, hem de camiayı yordu. O nedenle böyle başarılar çok anlamlı oluyor. Gerçekten çok büyük bir mücadele gösterdik. Takım içerisindeki arkadaşlığımız üst düzeydeydi. İşin bir görünen, bir de görünmeyen yüzü var. İki tarafı da iyi şekilde idare ettik. Çok şükür başardık ve hedefimize ulaştık.   

*** Geçen yıl Markus Gisdol, bu sezon da yine bir Alman teknik adam olan Thomas Reis ile çalışıyorsunuz. Geride kalan birkaç günlük çalışma periyodunda Thomas Reis ile ilgili izlenimlerin nelerdir?

Öncelikle geçen sezonu Markus Gisdol hocamızla bitirdik ama bunun yanı sıra sezona başladığımız Hüseyin Eroğlu hocamızı unutmamamız gerek. Ben iki hocamıza da teşekkür etmek istiyorum. Biri ile sezona başladık, iyi veya kötü ayrıldığı bir süreç var. Ardından Markus hoca geldi, onunla iyi bir grafik yakalayarak sezonu istediğimiz noktada bitirdik. Takım Markus hocamıza iyi uyum gösterdi. Oyuncu grubu olarak arkasından iyi gittik, başarılı olduk. Şu anda da Thomas Reis geldi. Geride kalan sürede diyaloglarımız iyi oldu. Şu an için kalabalık bir oyuncu grubu ile çalışıyoruz. Henüz rahat bir çalışma ortamı bulamadık ama hocamızla alakalı olarak ilk izlenimlerimiz iyi. Hoca-oyuncu diyalogları çok güzel. İlerleyen süreçte bu daha güzel olacaktır. İlerleyen süreçte taktiksel antrenmanlar başladığında hocamızı daha iyi tanıma şansı bulacağız. Bizden ne istediğini, ona neler verebileceğimizi gördüğünde o uyum, o anlaşma sürece daha çabuk olacaktır.

*** Samsunspor ile tekrar sözleşme yeniledin. Bundaki en büyük etken neydi?

İki yıldır burada çok güzel sezonlar geçirdim. Bu ailenin bir parçası olmaktan dolayı çok mutluyum. Başkanımız, icra kurulumuz, sportif direktörümüz, hocalarımız, çalışan personel arkadaşlarımız hepsi de benim adıma gerçekten çok sıcakkanlı, çok güzel bir ortam var. İki senedir burada olmaktan dolayı çok mutluydum zaten. Başta Başkanımız Yüksel Yıldırım olmak üzere herkes benimle devam etmek istedi. Hepsine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ben de burada mutluyum. Ben kulübe, kulüp de bana bir şeyler kattı. Devam ettiğim için de çok mutluyum. İnşallah bu camia için elimden geleni sonuna kadar vereceğim. Hem saha içinde, hem de saha dışında mücadelemi sürdüreceğim. Yeri geliyor ailemden fedakarlık edep tüm zamanımı Samsunspor harcıyorum. Artık yaşımız ilerledi. En tecrübeli zamanlarımız şu anda. Gençlerimize, arkadaşlarımıza, hocalarımıza nasıl yardım edebilirim ona uğraşıyorum. Yeri geliyor sahada bir oyuncuya yardım etmeye çalışıyorum, yeri geliyor dışarıda birine yardım edilmesi gerekiyor ona yardım ediyorum. Yaklaşık 15 yıldır üst düzey futbol oynuyorum. Kariyerimde edindiğim tüm tecrübelerimi buraya aktarmaya çalışıyorum. Bu kulübe sağlayabileceğim tüm artılar için mücadele etmeye çalışıyorum. Burada çok mutluyum ve inşallah hep birlikte mutlu bir sezon geçiririz. Bunun için elimden ne geliyorsa yapacağım. Bu ailenin bir parçası olmak beni onurlandırıyor, gururlandırıyor.

*** Başkan Yüksel Yıldırım önemli bir yatırımın ardından içinde bulunduğumuz altyapı tesislerini inşa etti. Bu tesisler için neler söylersin?

Belki de birçok Süper Lig kulübünün a takımlarında olmayan tesisler, bizim altyapımızda var. Geçtiğimiz sezon bu tesisin yapımı sürerken genç oyuncularımızla konuşuyorduk. Geçmişte başka takımlarda oynarken de ortamı görebiliyorduk. Gerçekten inanılmaz bir tesis. Başkanımız Yüksel Yıldırım’a teşekkür etmemiz gerekiyor. Genç kardeşlerimize bu tesisin kıymetini bilmeleri gerektiğini, çok büyük mücadeleler verip A Takım’a yükselmeleri için emek sarf etmeleri gerektiğini anlatıyoruz. Bizimle kampa gelecek genç oyuncularımız da olacak. İnşallah altyapıdan bu yıl ve gelecek yıllarda çok sayıda oyuncu çıkar, Samsunspor’a katkı sağlar. Bunları kardeşlerimize anlatmaya sonuna kadar devam edeceğiz. A takım’da bulunan mevcut altyapı oyuncularının sayısını inşallah daha yukarılara çekebiliriz. 

*** Şu anda çok sayıda genç oyuncu hazırlıklarda bulunuyor. Tecrübene dayanarak sormak istiyorum. Gençlere baktığında gözüne çarpan bir isim var mı?

U19 takımımız Türkiye ikincisi oldu. Bu elbette ki bir başarıdır. Ama en büyük başarıları A Takım’a çıkmaları ve kalıcı olmalarıdır. Kendi yaş gruplarında başarılı oldular ama altyapının da hedefleri var. Gençlerimizin A Takım’da süre almaları, ardından da sergiledikleri performanslarla başka takımlara transfer olarak takımlarına bu yönde de katkı sağlamaları gerekiyor. Kulüp için en büyük başarı budur. Şu anda bizimle çalışan tüm gençlere bunu anlatmaya çalışıyoruz. Şu anda bir isim vermek doğru olmaz ama tüm gençlerimiz son derece istekli çalışıyor. İlerleyen süreçte inşallah A Takım’a çıkan oyuncu sayısı artacak. 

*** Geçtiğimiz sezon inanılmaz bir taraftar desteği vardı. Sana karşı olan sevgileri de çok büyüktü. Taraftarlar için neler söylersin?

Tüm taraftarlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Buraya geldiğim ilk günden bu yana beni bağırlarına bastılar, hatalarımla, günahlarımla, sevaplarımla beni kabul ettiler. Aramızda çok iyi bir kan uyuşması oldu. Saha içinde ben de onlardan birisiyim. Bütün futbolcu arkadaşlarım gibi ben de sahada onlar için mücadele ediyorum. Taraftarlarımızla aramızdaki bağ ve iletişim üst seviyede. Onlar beni, ben de onları kabullendim. Hepsini çok seviyorum. Geçen sezon hem iç sahada, hem de deplasmanda bizi inanılmaz desteklediler. İnşallah bu sezon da aynı şekilde devam eder. Çünkü bu sezon geçen sezondan daha zor bir yıl olacak. Onların desteğine fazlası ile ihtiyacımız var. İnşallah camianın başarısı için taraftarlarımızla birlikte en büyük katkıyı veririz ve takımımızı layık olduğu yerlere getiririz. 

*** Taraftarlarla arandaki bağ futbolu Samsunspor’da bırakmana etki eder mi?

Artık yaşımız ilerliyor. Burada takdir tabii ki de başkanımız ve yönetimimizde. Ben elbette ki isterim. Bu camiaya futbolcu olarak, ileride de belki hoca ya da yönetici olarak hizmet etmeyi bende isterim. Bunları kendi açımızdan düşünüyoruz tabi. Ama kulübün de bizim adımıza düşünceleri önemli. Çünkü karar mercii onlar. Bunlar ilerleyen süreçte oturulur, konuşulur. Allah sağlık verdiği sürece ben 3-4 yıl daha oynamak istiyorum. Ama futbolu noktalarken bunları konuşabiliriz. Ben canı gönülden bunu isterim. Samsunspor ile güzel bir birlikteliğimiz var. Ben burada Samsunspor’a hizmet etmekten çok mutluyum. Ne görev verilirse bunu yapmaya çalışıyorum. 

*** Bir Trabzonlu olarak Samsun sana çok da gurbet sayılmıyordur. Trabzonspor, Giresunspor ve şimdi de Samsunspor. 3 Karadeniz takımında da forma giymek nasıl bir duygu?

Bu yörenin insanı olmak, bu yöreyi anlayabilmek, yorumlamak çok önemli. Ben de bir taraftar gibiyim sahada. Çünkü bu yörenin çocuğuyum. Kimin ne istediğini anlayabiliyorum. Ne kadar aralarında anlaşmazlıklar olsa da komşu şehirleriz. Aynı derenin balığıyız yani. O yüzden onların duygularını anlamakta zorlanmıyorum. Duyguları anladığınızda işiniz biraz daha kolaylaşabiliyor. Karadenizli olmak, Karadeniz’de oynamak güzel bir duygu. Karadeniz’de olmaktan mutluyum .

*** Başkan Yüksel Yıldırım zor günlerde Samsunspor'a sahip çıktı, önemli yatırımlar yaptı. Kaptan olarak Başkan Yüksel Yıldırım için neler söylersin?

Samsunspor’a transfer olmadan önce de eşimin ailesi Samsun’da yaşadığı için buraya gelip gidiyordum. Samsunspor büyük bir camia olduğu için dışarıdan takip ediyordum. Nasıl ki şu anda Bursaspor’un, Eskişehirspor’un durumuna üzülüyorsam, o kötü günlerde de Samsunspor adına üzülüyordum. Başkanımız takıma sahip çıktı, çok büyük bir iş başardı. Bu takımı bir seviyeden alıp, bir başka seviyelere çıkardı. Takıma bir seviye atlatırken aynı zamanda takımı yukarılarda tutmak da kolay değil. Hem maddi, hem de manevi anlamda efor sarf edilmesi gerekiyor. o nedenle Başkanımıza çok teşekkür etmemiz gerekiyor. Hem A Takım’a, hem de altyapıya yaptığı yatırımlar küçümsenemez. Geçmişte hep dernek statüsü ile yönetilen kulüplerde oynadım. İlk kez şirket olan bir kulüpteyim. Maddi açıdan bizi hiçbir zaman mağdur etmiyor. Kulübe çok fazla şey kattı, katmaya da devam edecektir diye düşünüyorum. Elbette ki bunlar başarıyla orantılı şeyler. İnşallah biz sahada başarılı oldukça Başkanımız da Samsunspor’u en yüksek seviyede tutacaktır. Kendisine buradan selam gönderiyor, bir kez daha teşekkür ediyorum. 

*** Son olarak Milli Takımımız Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek finale adını yazdırdı. Şimdi rakip Hollanda. Sen milli takımı nasıl görüyorsun? Hollanda engelini de aşıp yarı finale kalabilir miyiz? Bir de kaleci Mert’in son dakikadaki kurtarışı için ne söylersin?

Mert Günok’un kurtarışı gerçekten inanılmaz bir andı. Ben hala o anlardayım diyebilirim. Avusturya maçını Nuri asan Tesisleri’nde takım arkadaşlarımla birlikte izliyordum. Elimde su şişeleri vardı. Sevinçten onları bile sağa sola fırlattım. Takımımız çok büyük bir efor sarf etti. Eğer maç uzatmaya gitseydi bizim adımıza çok kötü olabilirdi. Ama çok mutlu ve gururluyuz. Hala tüylerim diken diken oluyor. Gencecik çocuklarımız büyük bir iş başardı. İnşallah Hollanda engelini de aşıp adımızı yarı finale yazdırırız. Gidiş yolumuz da çok iyi görünüyor. Bu jenerasyonun daha sonraki turnuvalarda tecrübelenip daha iyi işler yapacağına inanıyorum. İnşallah bizi gururlandırmaya devam ederler. Hepsine yürekten başarılar diliyorum.

samsunspor zeki yavru özel haber