SAMÜ'de 'Cumhuriyet'in eşsiz hikayeleri anlatıldı

TAKİP ET

Samsun Üniversitesi tarafından düzenlenen söyleşide Marmara Üniversitesi'nden konuşmacılar Prof. Dr. Ali Satan ve Doç. Dr. Serhan Afacan, Cumhuriyetin eşsiz hikayesini katılımcılarla paylaştı.

Samsun Üniversitesi (SAMÜ) tarafından 'Cumhuriyet'in 100. Yılı' etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Cumhuriyet'in 100 Yıllık Hikayesi" temalı konferans, Samsun Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Nuri Yılmaz moderatörlüğünde, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Satan ve Doç. Dr. Serhan Afacan katılımıyla gerçekleştirildi. Konferansta dile getirilen fikirler ve anılar, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. 

BAĞIMSIZLIK SADECE 
BELGEYLE ALINMADI

Prof. Dr. Ali Satan, Sevr'in Türk milleti için dayatılan bir anlaşma olarak karşımıza çıktığını fakat bu anlaşmanın kabul edilmediğini, hatta yırtıldığını ve yerine Lozan'la yeni bir anlaşmanın getirildiğini söyledi. Satan, "Türkiye'nin kendi bağımsızlığını ve hürriyetini koruma konusundaki kararlılığı, Milli Mücadele döneminden itibaren önemli bir yer tutmuş, Lozan Antlaşması ile de bu bağımsızlık resmi olarak tescil edilmiştir. Ancak bu bağımsızlığın sadece bir belgeyle değil, Türk milletinin azmi ve iradesiyle kazanıldığı unutulmamalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Samsun Üniversitesi, Cumhuriyetimizin değerlerini ve hikâyesini yeni nesillere aktarma misyonunu bir kez daha başarıyla yerine getirdiğini gösterdi.

CUMHURİYET, OSMANLI'NIN 
KURUMLARINI DEVRALDI

Doç. Dr. Serhan Afacan ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu, Osmanlı'dan devraldığı miras ve bu mirası nasıl geliştirdiği üzerine yoğunlaşarak bölgesel bir kıyaslama ile Cumhuriyet'in kazanımlarının değerlendirilmesi önerisinde bulundu. 

Afacan, şöyle konuştu; "Hem Cumhuriyet Osmanlı'nın peşini bırakmadı, hem de Osmanlı Cumhuriyet'in peşini bırakmadı. Cumhuriyet, Osmanlı'dan devraldığı kurumsal yapı ve meşruiyet anlayışıyla daha avantajlıydı. Örneğin, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Osmanlı'dan kaldığı yerden devam etti ve Osmanlı'nın hariciyesi Ankara'ya taşındı. Osmanlı'dan devraldığımız birçok paşa ve devlet adamı Cumhuriyet döneminde de görev aldı. Cumhuriyet, Osmanlı'dan kurumları devraldı, bu kurumlar arasında ordu da vardı. Osmanlı ordusu, Birinci Dünya Savaşı'nda büyük devletlere karşı savaşabilmişti. Bu ordu, Cumhuriyet'e milli mücadelede büyük bir avantaj sağladı. Ekonomik altyapı konusunda Cumhuriyet, Osmanlı'dan bazı kazanımlar devraldı."