SBB'de İlk 'Ortak Akıl' Toplantısı

TAKİP ET

Samsun'un özlediği tablo, yıllar sonra ilk kez SBB Başkanı Halit Doğan'ın STK'lar ile ilgili düzenlediği ortak akıl toplantısında oluştu. Yeni marina projesine yönelik SAMÇEP'in endişeleri masaya yatırıldı.

Samsun'un Atakum ilçesine Kurupelit Yat Limanı, Samsun Büyükşehir Belediyesi(SBB) eski Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz döneminde kazandırılmıştı. 31 Mart 2019 seçimleri ile göreve gelen SBB eski Başkanı Mustafa Demir ise, mevcut yat limanının doldurularak hemen açığına yeni yat limanı yapılmasını içeren yeni projenin startını vermişti. 

Tepki çeken yeni yat limanı projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinesinde devam etti. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlatan Çevre Bakanlığı, proje ile ilgili 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım imar planlarını hazırladı, askıya çıkarttı. Proje ile ilgili 4 Haziran günü saat 11.00'de Atakum Kurupelit Düğün Salonu'nda halkın katılım toplantısı düzenlenecek. Toplantı öncesi Samsun'un yıllardır özlediği tablo gerçekleşti. SBB Başkanı Halit Doğan, Samsun Çevre Platformu(SAMÇEP) üyeleriyle buluştu. 

BAŞKAN ENDİŞELERİ BAKANLIĞA İLETECEK 

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, uzun yıllar sonra SBB'de ortak akıl toplantısı düzenlenmesinden dolayı umutlu olduklarını söyledi.

Randevu talebinin SAMÇEP tarafından iletildiğini ve Başkan Halit Doğan tarafından kabul edildiğini anlatan Memişoğlu, "SBB Başkanı Halit Doğan duyarlılık gösterdi ve bizi ağırladı. Buluşmamız bir toplantı formatında düzenlendi. SBB'nin teknik kadrosu toplantıda hazır bulundu. Biz yeni yat limanının yaratacağı olumsuzlukları ortaya koyduk, endişelerimizi dile getirdik. SBB Başkanı Halit Doğan, notlarını aldı ve Çevre Bakanlığı'na ileteceğini dile getirdi. SBB yönetiminde uzun yıllar böyle bir toplantı olmamıştı. 
Başkan Doğan'ın ortak akıl yönetim anlayışı bize mesaj verdi. Uzun yıllar sonra böyle bir toplantıda keyif aldım "dedi. 

ÇEVRE BAKANLIĞI'NIN EROZYON UYARISI VAR

Yeni yat limanı projesi ile ilgili endişelerini paylaşan Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, "Yeni yat limanı projesinde mevcut liman içinde 160 dönümün dolgu yapılması planlanıyor. Havuz alanı doldurulunca mendireğin sökülmesi ve açıkta yeni mendirek yapılması öngörülüyor. Limanın giriş ağzını  değiştiriyorlar. Baktığımızda derinlik olarak mevcuttan farklı bir derinlik elde edilemiyor. 4 metreye kadar dip taraması öneriliyor. Şuanki marina dip taraması yapılarak işler hale getirilebilir. Açığa alınacak yeni mendirek kolunun erozyonu dahada artıracağına dair Çevre Bakanlığı'nın tespitleri var. Sahilimizi kaybedeceğiz. Bu zararı büyütmenin ne gereği var? Neden rehabilite etmiyoruz "dedi. 

'EGE VE AKDENİZ'İ GEZDİM BAŞKA ÖRNEĞİ YOK'

 

Yeni yat limanı projesi için Ege ve Akdeniz bölgelerinde 2 yıl boyunca yat limanlarını gezdiğini ve dolgu alanı ile yapılan bir limana rastlamadığının altını çizen Memişoğlu şöyle devam etti; "4 Haziran'da halkın katılım toplantısı düzenlenecek. Biz hep birlikte katılacağız. Atakumluları da davet ediyoruz. Katılsınlar ve duyarlı olduklarını göstersinler. Yeni yat limanı projesinin 20 milyon dolara mal olacağı söyleniyor. Proje tasarruf tedbirlerine de aykırı bir proje. Ben 2 yıl boyunca Ege ve Akdeniz bölgelerinde yat limanlarını gezdim. Orada doğal koylar var. Dolgu ile yapılan limanlara rastlamadım. Bizim önerimiz; mevcut mendireğin üzerinde ruhtım düzenlemesi yaparak 250 yatı konumlandırabiliyorsunuz. Mendirek ucundaki virgül kısmındaki alan büyütülerek bu alana sosyal tesisler konumlandırabilirsiniz. Mendireğin ana bölümünde dolmuş bir alan var. Orayı yatların bakımları için kullanabilirsiniz. Böylece halka sahili bırakabilirsiniz. Bunu yaparak denemiş oluruz. Eğer verim alınırsa hemen dibine ikinci bir mendirek yapılabilir. 20 milyon dolarlık bir yatırım planlanıyor ancak, inşaat 4 yıl sürecek. Burada turizm etkilenecek ve mülk sahipleri dava yoluna başvurabilecekler. Çevre Bakanlığı projenin başında SBB'den ve Atakum Belediyesi'nden görüş istedi. SBB evet, Atakum ret görüşü verdi. Bakanlık plan açıklama raporunda dolgu alanına otel gibi yapıların yapılmasının önüne geçecek şartları koydu. Burada 160 dönüm alanın doldurulması planlanıyor. Bu akılla açıklanacak birşey değil. Samsun'un kıyıları zaten tehdit altında. Orayı doldurmakla zaten Anayasa'ya karşı gelmiş oluyorsunuz. Anayasa ne diyor; "Sahiller halkın malıdır. " Proje rant anlayışı ile hayata geçirilmek isteniyor ve sahillerimizi 50 yıllığına kiraya vereceksiniz "dedi.

SAMÇEP'in önerisi

Verim alınırsa ikinci mendirek yapılabilir

 

kurupelit yat limanı halit doğan ishak memişoğlu samçep