SGK Denetimlerinde Sahte Sigortalılık ve İş Yeri Tespitleri: 88 Bin 455 Kişinin Sigortası İptal Edildi

TAKİP ET

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2023 yılı denetimlerinde sahte iş yerleri ve sigortalılık faaliyetlerine yönelik önemli tespitlerde bulundu. SGK'nın denetimleri sonucunda, sahte olduğu belirlenen 1533 iş yeri ve çalışmadığı halde sigortalı gösterilen 88 bin 455 kişinin sigortalılığı iptal edildi.

Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında çalışmalarını sürdüren SGK, "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" üzerinden denetimlerini hızlandırdı. 2023 yılı boyunca, özellikle kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu illerde yapılan toplam 101 bin 794 denetimde sahte iş yerleri ve sigortalılık faaliyetleri tespit edildi.

SGK, tespit edilen sahte sigortalılık durumlarını iptal ederek, bu kişilere bağlı hizmetleri silip, bağlanan aylıkları da iptal etti. Ayrıca, yapılan maaş ve diğer ödemeleri faiziyle geri aldı. Sahte olduğu belirlenen iş yerlerinin tescil kayıtları, e-sigorta şifreleri ve iş yeri sicil numaraları da iptal edildi. Yersiz yararlanılan teşvik ve destekler gecikme cezası ve gecikme zammıyla tahsil edildi.

Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, sahte iş yeri ve sigortalılık durumlarının sosyal güvenlik sisteminin kronik sorunlarından biri olduğunu belirtti. Şahin, sahte sigortalılığın daha çok kayıt dışının yüksek olduğu illerde görüldüğünü ve genellikle akraba veya tanıdıklara ait iş yerlerinde yapıldığını ifade etti. Son dönemde özellikle hamilelerin sahte sigortalılığında artış tespit ettiklerini belirten Şahin, SGK'den geçici iş göremezlik ödeneği almak ve doğum masraflarını kuruma ödetmek amacıyla bu yola başvurulduğunu söyledi.

Şahin ayrıca, sosyal güvenlik denetmenlerinin özlük haklarının merkezi denetim elemanlarıyla eşitlenmesi gerektiğini ve SGK merkez teşkilatına bağlı olarak büyükşehirlerde grup başkanlıkları şeklinde örgütlenmesini talep ettiklerini dile getirdi. Bu taleplerin, sosyal güvenlik denetmenlerinin daha etkin ve verimli çalışabilmesini sağlayacağını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve SGK Başkanlığına ilettiklerini kaydetti.