Sivas-Kayseri Arasındaki Deliler Fayı'nda İnceleme

TAKİP ET

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin aktif fay hatlarının incelenmesi projesine destek veriyor. Detaylar haberimizde.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Sarıoğlan ilçesindeki Tatılı mevkisinde, Türkiye'nin aktif fay hatlarının paleosismolojik araştırmalarına katkı sağlıyor. AFAD, MTA ve Türkiye Belediyeler Birliği ile ortak yürütülen bu çalışmalarda, yer radarı ve drone kullanılarak kapsamlı jeofizik incelemeler gerçekleştiriliyor.

14 Projeden Oluşan Büyük Bir Çalışma

Projede yer alan Prof. Dr. Koçbulut, bir haftadır devam eden çalışmanın TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisini konu alan geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu belirtti. AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ve TÜBİTAK’ın desteklediği bu proje, toplam 14 alt projeden oluşuyor.

Deliler Fayı İnceleniyor

Sivas'tan başlayıp Kayseri'ye kadar uzanan Deliler Fayı üzerinde yapılan çalışmalarda, fayın paleosismolojik özellikleri inceleniyor. Prof. Dr. Koçbulut, fay boyunca detaylı haritalar çıkarıldığını ve jeofizik yöntemlerle fayın varlığının tespit edildiğini açıkladı.

Diri Fay Hatlarının Kanıtlanması

Proje, iki yıl sürecek olup, ön çalışmalar ve bilgilendirmelerden sonra saha ve arazi çalışmalarına geçilecek. MTA'nın ürettiği diri fay haritaları, sahada yapılan kazılarla doğrulanıyor ve bu veriler sürekli güncelleniyor. Deliler Fayı'nın Sarıoğlan segmenti, şu anki verilere göre ters bileşenli bir fay olarak değerlendiriliyor.

Deprem Üretme Potansiyeli İnceleniyor

Fayın yapısal, kinematik ve paleosismolojik özelliklerini araştıran proje ekibi, fayın hangi periyotlarda deprem üretebileceği ve bu depremlerin büyüklüğünün ne olacağı gibi konularda detaylı incelemeler yapıyor. Deliler Fayı, bilinen bir fay olup, bu projeyle yeniden keşfedilmiyor, mevcut veriler güncelleniyor ve detaylandırılıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi aktif fay hatları paleosismoloji çalışmaları afad MTA Türkiye Belediyeler Birliği Deliler Fayı jeofizik incelemeler deprem araştırmaları Samsun Haberleri Samsun Son Dakika