Sokak Köpekleri İçin Yeni Düzenleme Meclis'e Geliyor

TAKİP ET

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, başıboş sokak köpekleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çelik, düzenlemenin en geç iki hafta içinde Meclis'e sunulmasının planlandığını açıkladı.

"ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR"

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı devam ederken düzenlenen basın toplantısında konuşan Çelik, sokak köpekleriyle ilgili soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, "Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme hakkında bilgi verebilir misiniz? Taslakta uyutma seçeneği de yer alıyor mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Adı üstünde taslak. Bu konuda toplumda birbirine zıt çeşitli talepler var. Henüz üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki hafta veya daha sonraki hafta Meclis'e gelmesi planlanıyor. Ama dediğim gibi taslak üzerinde tüm görüşler tartışılıyor ve çalışma devam ediyor."

TEKLİFTE NELER YER ALIYOR?

Başıboş sokak köpekleriyle ilgili hazırlık aşamasında olan kanun teklifinde detaylar netleşmeye başladı. Dünyadaki örnekler incelenerek hazırlanan teklifte, İngiltere'deki düzenlemeye benzer bir modelin benimsenmesi öngörülüyor. AK Parti kaynaklarına göre, teklifte sahipsiz köpeklerin uyutulması da seçenekler arasında bulunuyor.

SOKAK KÖPEKLERİYLE İLGİLİ SÜREÇ NASIL OLACAK?

Düzenlemeye göre belediyeler, barınaklarındaki köpeklerin fotoğraflarını çekerek internet sitelerinde sahiplendirme ilanına çıkacak. Her köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün bekleme süresi tanınacak.

SAHİPLENİLMEYENLER UYUTULACAK

30 günlük süre sonunda sahiplenilmeyen köpekler için uyutma kararı uygulanacak. Kaynaklar, uyutma işleminin merhamet şartlarıyla gerçekleştirileceğini belirtti. Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanacak yeni köpekler getirilecek ve süreç bu şekilde devam edecek.

SAHİPLENİLENLERE ÇİP TAKILACAK

İlan sonrası sahiplendirilen köpeklere çip takılacak ve sahiplenen kişinin köpeğe tutumu ile sorumlulukları takip edilecek.