Spam e-postalar toplam trafiğin yarısına yaklaştı

TAKİP ET

Spamlar, Aralık 2023'te toplam e-posta trafiğinin yüzde 46,8'inden fazlasını oluşturarak internet kullanıcıları için ciddi bir sorun haline geldi. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte istenmeyen mesajlar olarak nitelendirilen spamlar, çevrim içi hayatın bir parçası haline geldi.

Dünyada ilk spam olayı, 3 Mayıs 1978'de Digital Equipment Corporation'ın Amerika'nın batı kıyısındaki tüm ARPANET adreslerine yaptığı ürün tanıtım reklamı ile gerçekleşti. Bu tarihten itibaren spam mesajlar giderek daha karmaşık hale gelerek, bugün dolandırıcılık ve kimlik avı gibi ciddi tehditler için kullanılmaya devam ediyor.

Özellikle günlük hayatta kullanılan cihazların internete daha bağımlı hale gelmesiyle spam saldırıların neden olduğu hasar kişiler, kurumlar ve devletler için tehdit edici boyutlara ulaştı. Örneğin, 2013-2015 yılları arasında Evaldas Rimasauskas adlı bir kişi, Google ve Facebook'u 100 milyon dolar dolandırdı.

Spam mesajlar aynı zamanda e-posta trafiğinde en fazla yer kaplıyor. Statista verilerine göre, Aralık 2023'te e-posta trafiğinin yüzde 46,8'inden fazlasını spam mesajlar oluşturdu. Rusya, 2022'de spam e-postaların en büyük payını oluştururken, küresel spam e-postaların yüzde 31,5'i bu ülkeden geldi.

Spam mesajlara karşı alınabilecek önlemler arasında, bilinmeyen veya beklenmeyen göndericilerden gelen e-postalara temkinli yaklaşmak, ekler veya bağlantılar içeren e-postaları açmamak, finansal bilgileri paylaşmamak ve güvenlik yazılımlarını güncel tutmak bulunuyor. Ayrıca, e-posta sağlayıcısının spam filtrelerinin etkinleştirilmesi de önem taşıyor.