Sportif ve Amatör Havacılık İçin Yeni Adım
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye genelinde sportif ve amatör havacılığı geliştirmek için Hava Kampüs uygulamasını duyurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sportif ve amatör havacılığı geliştirmek ve havalimanlarındaki trafiği hafifletmek amacıyla başlatılan Hava Kampüs uygulamasını duyurdu. Bu uygulama ile 5 bin 700 kilogram ağırlığa kadar olan sabit kanatlı hava araçları, dikey iniş kalkış yapabilen insanlı veya insansız hava araçları ve döner kanatlı hava araçları, havaalanı prosedürlerinden ve yoğunluğundan etkilenmeden iniş ve kalkış yapabilecekleri alanlara sahip olacaklar.
HAVA KAMPÜS İLE HAVACILIK SEKTÖRÜNE YENİ BİR SOLUK
Bakan Uraloğlu, hızlı gelişen havacılık sektörünün toplumsal refahın önemli göstergelerinden biri olduğunu belirterek, havacılıkta son 22 yılda büyük adımlar attıklarını vurguladı. “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde havacılıkta yaptığımız atılımlar ve yatırımlarla sivil havacılıkta dünyanın en büyük oyuncuları arasında gösterilen ülkelerden biri olduk. Havayolu şirketlerimiz büyüdü ve güçlendi” dedi. Ayrıca, Türk Sivil Havacılık Akademisi ile sektöre nitelikli insan kaynağı kazandırıldığını ifade etti.
AMATÖR HAVACILIK VE SPORTİF HAVACILIĞA DESTEK
Hava Kampüs uygulaması ile amatör ve sportif havacılığın gelişmesi ve havalimanlarındaki trafiğin hafifletilmesi hedefleniyor. Türkiye genelinde kurulacak Hava Kampüsler, 5 bin 700 kiloya kadar sabit kanatlı hava araçları ve dikey iniş kalkış yapabilen (VTOL) insanlı veya insansız hava araçlarının iniş ve kalkış yapabileceği vertiportları kapsayacak.
PROSEDÜR KOLAYLIĞI VE YOĞUNLUKTAN KAÇIŞ
Bu hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği alanların sayısının artırılması sayesinde havaalanlarında uygulanan prosedürlerden ve yoğunluktan etkilenmeden uçuşlar yapılabilecek. Bakan Uraloğlu, amatör havacılığın gelişmesine katkı sağlayacak bu uygulamanın, pilot eğitimleri için kullanılacak iniş alanlarına olan ihtiyacı ortadan kaldıracağını ve dronbanlar için park alanı fonksiyonu göreceğini belirtti.
BAŞVURU VE HAVA SAHASI TANIMLAMASI
Hava Kampüs başvurusu yapıldığında talep edilmesi durumunda hava sahası tanımlanabilecek ve tanımlanan hava sahası içinde kalması koşuluyla uçuş planı sunma gereksinimi aranmayacak. Hava Kampüs başvuruları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yapılabilecek ve kullanım izni verilen iniş şeritleri için tekrar başvuru yapılmasına gerek olmayacak.
MÂNİA KRİTERLERİ VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Başvuru süreci öncesinde, hava kampüsü için yer seçimi yaparken mânia kriterlerinin korunabileceği alanların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Hava kampüslerinde yapılması planlanan sabit kanatlı hava aracı operasyonlarının emniyetli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için hava kampüslerinin çevresinde mâniadan arındırılmış bir hava sahası oluşturulmalı” dedi.
ONAY SÜRECİ VE İZİN ŞARTLARI
Hava kampüsü inşa etmek isteyenlerin yer belirlemesi gerektiğini ve SHGM’ye yapılan başvurunun ardından Genelkurmay Başkanlığı ve valiliklerin değerlendirme yapacağını açıklayan Uraloğlu, olumlu rapor alınması durumunda hava kampüslerin açılabileceğini söyledi. Ayrıca, ticari amaçlı kampüslerin izinlerinin her yıl yenilenmesi gerektiğini, ticari olmayan kampüsler için ise uzatma şartı aranmayacağını belirtti.