Su Uzmanı Profesör Uyardı: "Temmuz, Ağustos ve Eylül Ayları Çok Kritik"

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, önümüzdeki yaz aylarında yaşanabilecek kuraklık ve ani yağışlar konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Demir, 'Kuraklık sadece yağışın olmaması değil, yağışın düzensiz düşmesi de bir kuraklık sonucudur. Özellikle temmuz, ağustos ve eylül ayları çok kritik. Bu aylarda ani yağışlar sel şeklinde etkilerini gösterebilir' dedi.

Geçen yaz aylarından beri etkili olan El-Nino'nun tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkilediğini belirten Prof. Dr. Yusuf Demir, kuraklık ve ani yağışların bölgede ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. “Son bir yıl içinde El-Nino'nun etkilerini net bir şekilde gördük. El-Nino etkisi azalıyor dense de, son beş aylık kuraklık ve yağış haritalarına baktığımızda ülkemizin pek çok yerinde kuraklık yaşandığını ve yeterli yağış alamadığımızı görüyoruz. Bu durumun Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede ciddi etkileri olacak” diye konuştu.

Kış ve ilkbahar aylarında yeterli yağış olmamasının yer altı sularını olumsuz etkilediğini ifade eden Demir, “Önümüzdeki süreçte sıcaklık ve kuraklık etkisi, hem insan yaşamını hem de tarım üretimini doğrudan etkileyecek. Bu durum, tarımsal faaliyetlerde ve sulama faaliyetlerinde ciddi tedbirler almamızı gerektiriyor. Önümüzdeki süreçte su kaynakları konusunda sıkıntılar yaşanabileceği için tedbirlerimizi bugünden almalıyız” dedi.

Prof. Dr. Demir, temmuz, ağustos ve eylül aylarının kuraklık ve ani yağışlar açısından çok kritik olduğunu belirterek, “Kuraklığı tanımlarken sadece yağışın olmaması değil, yağışın düzensiz düşmesi de kuraklık sonucu olarak görülmelidir. Ankara'daki sel felaketi bunun bir örneğidir. Bu aylarda ani yağışlar sel şeklinde etkilerini gösterebilir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Demir, su kaynaklarının doğru planlanması ve tasarruflu kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Su kaynakları konusunda sıkıntı yaşama ihtimalimiz artıyor. Bu nedenle suyu planlı ve dikkatli kullanmalıyız. Tasarruflu kullanarak ağustos ve eylül aylarını minimum zararla atlatmalıyız. Herkesi suyu planlı ve dikkatli kullanmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.