Tapu ve Kadastroda 3 Boyutlu Dönem Başlıyor

TAKİP ET

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 3 boyutlu sistemle konutları dijital ortamda görmeyi mümkün kılıyor. Pilot il Samsun'da uygulama başladı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM), vatandaşlara konutlarını elektronik ortamda 3 boyutlu olarak görme imkanı sunan yeni bir sisteme geçiyor. Pilot il olarak seçilen Samsun'da çalışmalar hızla devam ediyor. Samsun ve Tapu Kadastro 10. Bölge Müdürü Yılmaz Uzun, binaların mimari projelerinin 3 boyutlu sayısal modellerinin tapu müdürlüklerine ibraz edilmesinin zorunlu hale getirildiğini açıkladı.

Pilot İl Samsun'da Uygulama Başladı

Uzun, Samsun'da yürütülen 'Üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesi' hakkında bilgi vererek, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen hava kameraları ile görüntüler alınıyor ve binaların 3 boyutlu modelleri oluşturuluyor. 3 Haziran 2024 tarihinden itibaren yeni binaların mimari projelerinin 3 boyutlu sayısal modellerinin tapu müdürlüklerine ibraz edilmesi zorunlu hale getirildi” dedi.

Birçok Kolaylık Sağlanacak

Uzun, proje ile birçok kolaylık sağlanacağını belirterek, “1924’ten bu yana yaklaşık 58,5 milyon parselin ölçümünü tamamladık. 2020 yılında başlatılan '3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi' ile bina ve bağımsız bölümlerin geometrisini 3 boyutlu dijital ortamda yönetiyoruz. Proje, 2027 yılına kadar tamamlanacak. Bu veriler, yapı stokunun belirlenmesi, afet yönetimi, şehir planlama ve kadastro çalışmalarında büyük kolaylıklar sağlayacak. Ayrıca, mal, kişi ve adres entegrasyonunun sağlanması ile bağımsız bölüm veya bina içinde kaç kişinin yaşadığı bilgisine kolayca ulaşılabilecek” diye konuştu.

WebTapu ile Günlük 15 Bin İşlem

Ödüllü bir proje olan 'WebTapu' hakkında da bilgi veren Uzun, “Vatandaşlar, taşınmazları ile ilgili işlemleri elektronik ortamda başvurabilir, harçlarını ödeyebilir ve taşınmazlarını görüntüleyebilir. Bu uygulama sayesinde günde ortalama 15 bin işlem talebini karşılayabiliyoruz ve yaklaşık 2 bin kamu kurumu ile veri paylaşımı yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Tapu Projesi

Uzun, “Vatandaşlarımız herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurduğunda, işlem hacmi az olan bir personel tarafından işlemler hazırlanarak kontrol edilecek ve imzalanarak geri gönderilecek. Bu süreç, vatandaşlarımızın bilgisi olmadan hızlı ve verimli bir şekilde yürütülecek” dedi.

Parsel Sorgu Projesi

Son olarak geliştirilen parsel sorgu projesini anlatan Uzun, “Parsel Sorgu ile vatandaşlarımız, tüm gayrimenkullerin konum ve öznitelik bilgilerini görüntüleyebilir. Bu sayede almak veya satmak istedikleri taşınmaz hakkında doğru bilgilere ulaşmaları sağlanıyor” açıklamasında bulundu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yeni 3 boyutlu sistemi, vatandaşların dijital ortamda konutlarını daha iyi görmelerine imkan tanırken, şehir planlama ve kadastro çalışmalarında da önemli kolaylıklar sağlayacak. Samsun'da pilot olarak başlatılan bu uygulama, Türkiye genelinde yaygınlaşarak büyük yenilikler getirecek.

Tapu Kadastro 3 boyutlu sistem samsun dijital model bina projeleri mimari model TKGM şehir planlama kadastro çalışmaları