Tarihçi Günaydın: 2. Abdülhamid'e Hediye Edilen Sütun Kitabesi Hak Ettiği Yere Dikilmeli

TAKİP ET

Tarihçi-Sosyolog Emin Günaydın, Samsun'un ilk hastanesi olan 'Hamidiye'nin Aile Yaşam Merkezi'ne dönüştürüldüğü alana, 2. Abdülhamid'e hediye edilen sütun kitabesinin dikilmesi gerektiğini önerdi.

Samsun’un ilk hastanesi olan Hamidiye Hastanesi, uzun süre atıl durumda kaldıktan sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek Aile Yaşam Merkezi’ne dönüştürülüyor. Tarihçi-Sosyolog Emin Günaydın, yapının yeniden canlandırılmasında, 2. Abdülhamid’e hediye edilen sütun kitabesinin de alana dikilmesinin anlamlı olacağını belirtti.

“Hastanenin Tarihi ve Önemi”

Hamidiye Hastanesi’nin geçmişi hakkında bilgi veren Emin Günaydın, "1895’li yıllarda Samsun’da kapsamlı bir hastane bulunmamaktaydı. 2. Abdülhamid’in atadığı Halil Hamdi Bey ve Nemlizade Biraderler Şirketi’nin girişimleriyle, halktan toplanan yardımlarla 1900 yılında Gureba Hastanesi’nin yapımına başlandı. Daha sonra Canik Sancağı İdare Meclisi tarafından hastanenin ismi Hamidiye olarak değiştirildi" dedi.

“Samsun Tarihine Sahip Çıkılması Önemli”

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin projeyi yürütmesinin Samsun tarihine sahip çıkılması açısından önemli olduğunu vurgulayan Günaydın, "Hastanenin bahçesine, Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı hatırasına altın kalemle hâk ettirilen bir mermer sütunun dikilmesi istenmişti. Bu mermer sütunlu kitabenin hastanenin bahçesine dikilip dikilmediği hakkında kesin bir bilgi yok. Ancak bu kitabeyi yeni Aile Yaşam Merkezi’nin girişine dikmek, Samsun ve tarihimiz adına önemli bir adım olacaktır" şeklinde konuştu.

“Asırlık Zeytin Ağaçları da Korunmalı”

Günaydın ayrıca, hastanenin bahçesinde bulunan asırlık iki zeytin ağacının da koruma altına alınarak anıt ağaç olarak yaşamlarının devam ettirilmesi gerektiğini belirtti. "Bu zeytin ağaçları, Samsun’un tarihine ve doğasına önemli bir katkı sağlar" dedi.

samsun tarihçi emin günaydın 2.abdülhamid abdülhamide hediye edilen sütun kitabesi samsunun ilk hastanesi hamidiye in aile yaşam merkezi samsun haber kültür sanat gündem haber