Tarlada Para Etmiyor, Markette 20 Lira

TAKİP ET

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üretiminin azalmasına rağmen üreticinin zarar ettiğini belirterek, büyükşehirlerde ve marketlerde patatesin 20 liranın altında bulunmadığını dile getirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de patates üretiminin azaldığını ve üreticinin zarar ettiğini vurgulayarak, "Patates üreticideyken para etmiyor ama büyükşehirlerde ve marketlerde 20 liranın altında patates yok" dedi. Gürer, Niğde'nin Çiftlik ilçesinde patates üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Hasan Doğruer adlı bir patates üreticisi, patates fiyatlarının düşmesi ve devletin patates alımı politikasına dikkat çekerek, "Şu anda tam zarardayız. Patates ekimini şirketleştirdiler, devlet şirketlerden aldı ama bizim patateslerimizi almadı. Bu sebeple bizim patateslere de şu anda tonu 2000 liraya alıcı bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gürer ise, Hasaköy ve Çiftlik ilçelerindeki köylerde patatesin depoda kaldığını ve sözleşmeli tarım yapan şirketlerin küçük çiftçinin ürününün değerlenmesini engellediğini belirterek, "Niğde'de patatesin kilosu bu aralar 4 liraya kadar düşmüş durumda. Gidiyorsunuz İstanbul'da markete, pazara 20 liranın aşağısında patates bulamıyorsunuz ama üretici bu işten kazanmıyor" dedi.

Gürer, büyük şirketlerin patates üretimine girerek sözleşmeli tarım yapması sonucunda küçük çiftçinin zor duruma düştüğünü ve ürünlerini satamadığını belirterek, "Geçtiğimiz yılki patates şu anda depoda. Tüccar da gelmediği ve çiftçi patates satamadığı için mağdur oluyor. Patatesi büyük kentlerdeki vatandaşlar da pahalıya yiyor. Bu, planlamanın olmamasının yanında küçük çiftçinin desteklenmemesiyle oluşuyor" diye konuştu.

patates CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarla market patatesin kilo fiyatı ekonomi samsun haber gündem haber