Evden eve nakliyede korsan firmalara dikkat!

TAKİP ET

Yaz mevsiminin gelmesiyle taşınma sezonu başladı. Sektör temsilcileri, "Yetkili şirket belgesi ve taşıma sözleşmesini isteyin" derken, online sitelerden 'korsan taşıma' yapan firmalara karşı 'dikkatli olun!' uyarısı yaptı

Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte taşınma sezonunun başladığını belirtti.

Taşınma fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 30-40 düzeyinde bir artış olduğunu dile getiren Ayılmazdır, "Fiyat artışları hem işçilik maliyetinden hem de kullandığımız ambalaj malzemelerinden dolayı, şehirlerarası yakıt giderleri de ön planda" diye konuştu. 

Ayılmazdır, evden eve taşınma fiyatlarının 25 bin liradan başlayıp 80-100 bin liraya kadar çıktığını kaydederek, "Dış cephe asansör kurulumlarında maliyet artışları bu rakamları etkiliyor" ifadesini kullandı.

'KORSAN' TAŞIMA SORUNU

Dernek Başkanı Ali Ayılmazdır, sektör olarak korsan taşıma konusunda sorunlar yaşandığını ve bu alanda denetimlerin artması gerektiğini söyledi. Ayılmazdır, "Tüketicilere özellikle online platformlardan uzak durmalarını öneriyorum. Çünkü bu konuda çok mağduriyet yaşıyorlar. Taşıma sözleşmesi muhakkak yapmalılar" diye konuştu. Ayılmazdır, şunları kaydetti: "Çok ucuz fiyatlara, firmanın kendi ünvanı, kendi logosu olmayan araçları tercih etmesinler."

TAŞIMA SÖZLEŞMESİ DÜZENLENMELİ

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu da tüketicilerin taşıma sözleşmesini dikkatli okuması, sigortayı ise nakliye şirketi yapmıyorsa kendisinin yaptırması gerektiğini belirtti.

Ağaoğlu, bazı online platformlar üzerinden bulunan yetkisiz kişi ya da firmalara taşıma yaptırılabildiğini vurguladı. Aydın Ağaoğlu, "Bunlar da sigortasız, geçici personelle taşıma işlemini gerçekleştirdiğinden ötürü taşınan ürünlerde hasar oluşmasına yol açabiliyor. Mutlaka taşıma sözleşmesi düzenlenmeli, taşıyıcının yetki belgesinin kontrol edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

TÜKETİCİNİN HAKLARI BULUNUYOR

TÜKONFED Başkanı Ağaoğlu, tüketicinin taşınma işlemi sırasında mağduriyet yaşaması durumunda yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Tüketici elindeki belgelerle yani taşıma sözleşmesi, eşya listesi, zarar gören eşyasını varsa faturası, yoksa fotoğrafları ve tutarını belirterek 104 bin liraya kadar olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine e-devlet üzerinden hiçbir bedel ödemeden başvurabilir. Tüketici hakem heyeti kararları mahkeme kararı hükmünde olup İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre yerine getirilir. 104 bin liradan sonrası için adliyedeki arabulucuya başvurulması, uzlaşma sağlanamadığı takdirde arabulucudan alınacak uzlaşmazlık tutanağıyla birlikte tüketici mahkemesinde harç ödemeden dava açılması mümkündür."