TBMM Başkanı Kurtulmuş: Güçler Ayrılığına Dayalı Yeni Anayasa Şart

TAKİP ET

Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni, demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Anayasa görüşmeleri 1 yıl içinde olgunlaşacak.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin yeni bir anayasa ihtiyacına dair önemli açıklamalarda bulundu. 28. Dönem 3. Yasama yılı sebebiyle düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Türkiye’nin özgürlükçü, demokrat ve güçler ayrılığına dayanan bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Ayrıca, anayasa görüşmelerinin bir yıl içinde olgunlaşacağını söyledi.

ANAYASA GÖRÜŞMELERİ 1 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK MI?

Kurtulmuş, anayasa görüşmelerinin ne zaman başlayacağı ile ilgili soruya, “Geçtiğimiz sene yaptığımız görüşmelerde hiçbir parti kapıyı kapatmadı. Meclis’te bulunan partilerin tamamı ya seçim kampanyalarında ya da parti programlarında ya yeni anayasa ya da anayasada köklü değişiklikler vurgulamıştır. Türkiye’nin özgürlükçü, demokrat, kuşatıcı, kapsayıcı ve güçler ayrılığı prensibine dayanan bir anayasaya ihtiyacı var. Bir yıl içinde konular olgunlaşır” diye cevap verdi.

SİVİL TOPLUM VE ÜNİVERSİTELERİN KATKISI BEKLENİYOR

Kurtulmuş, anayasa sürecine sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve hukuk camiasının katkılarının önemli olduğunu belirtti. “Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve özellikle hukuk camiasının fikrinin tartışıldığı, Anadolu’nun birçok yerinde yapılacak toplantılarla bu görüşmelerin gündeme gelmesini sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İSRAİL TARTIŞMALARI ÜZERİNE AÇIKLAMALAR

Kurtulmuş, İsrail ile ilgili tartışmalara da değinerek, yaralayıcı görüntülerin ortaya çıktığını belirtti. Türkiye’nin hedef alındığı bir durumda, ülke içindeki basit konuları ayrışma vesilesi haline getirme lükslerinin olmadığını vurguladı. Bu tür olayların Türkiye’yi güçsüzleştirmeye yönelik olduğunu ifade etti.

CAN ATALAY SORUSUNA CEVAP

Gazeteciler, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi konusunu da sordu. Kurtulmuş, bu konuda net bir yanıt vererek, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin veya başkanlığının kendisini bir mahkeme yerine koyarak tutuklu ya da hükümlü bir kişiyi serbest bırakma yetkisi yoktur. Ancak, TBMM’nin Anayasa’dan kaynaklanan yetkileri doğrultusunda, anayasal kurumların yetkilerini ve görev sorumluluklarını gözden geçirme hakkı vardır. Bu bağlamda kesinleşmiş yargı kararları üzerinde Meclis’in kendini yargı yerine koyma yetkisi bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.