TFF Başkan Adayı İsmail Uyanık: Türk futbolunda 20 yıldır istikrarlı bir düşüş var

TAKİP ET

Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı için aday adaylığını açıklayan İsmail Uyanık, 'Türk futbolunda 20 yıldır istikrarlı bir düşüş var' dedi.

SÖZCÜ TV’YE KONUŞTU

Yaklaşan Türkiye Futbol Federasyonu seçimlerinde başkanlık için aday adaylığını açıklayan ve bu yönde çalışmalar yürüten Kırmızı-Beyazlıların efsane Başkanı İsmail uyanık, telefonla Sözcü TV canlı yayınına katıldı. Alper Mert’e açıklamalarda bulunan İsmail Uyanık, Türk futbolunun sorunları ve bu sorunların giderilmesi hakkında konuştu. Uyanık, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: 

15 YIL YARIŞAN TARAFTAYDIM

“Ben Samsunspor’da 15 yıl başkanlık yapmış, Türkiye’de havuz sistemini hayata geçiren aktif başkanlardan birisiyim. 15 yıl yarışan tarafta yer aldım. Ben Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığını hak eden, buraya aday olmayı hak eden tiplemelerin başında geliyorum. Türk futbolu 20 yıldır istikrarlı bir düşüş içerisinde.”

SEÇİMLER TEK ADAYLI OLUYOR

“Bu düşüşün başlangıcı da siyasetin direk atamayla futbol dışı insanları buraya göndermesi, kendilerinden icazet alarak gelen insanları buraya uygun görmesi ile başladı. 20 yıldır tek adaylı seçimler gerçekleşiyor. 61 imza barajını tamamen seçimlere istenmeyen kişiler girmesin de rahat bir seçim kazanılsın duygusuyla koyulan bir barajdır.”

MİLLİ TAKIMI GURBETÇİLER SIRTLIYOR

“İmza verecek kulüplere, önerge verecek insanlara kurulan ciddi baskılarla, iktidar olmanın getirdiği avantajlarla, yaygın medyadaki basın gücüyle, sadece kendi atadıkları adaylar arasında geçen ve belirli muktedir kişinin onayı ile belirlenen tek adaylı seçimlerle 20 yıldır bu günlere kadar geldik. 20 yıldır baktığımızda yabancıların ağırlıkta olduğu, altyapıdan oyuncularımızın üst yapıda yer bulamadığı, 4 milyon yabancı ülkelerde yaşayan Türk gurbetçilerimizin çocuklarının sırtlandığı milli takım ve profesyonel liglerdeki kadrolar. Bunlardan kimse rahatsız değil.”

TESİSLEŞME KONUSUNDA GERİ KALDIK

“Batık durumdaki kulüpler, kulüplerin dernekler statüsünde gittikçe daha da batması, devlete el açarak, devletin ve belediyelerin icazetiyle, yardımlarıyla ayakta kalmaya çalıştıkları dernekler statüsü, tesisleşme konusunda son derece geri kalmamız, bunlarla kimsenin ilgilenmemesi, futbolun bir eko sistem olduğunu, amatör takımdan en üstteki Süper Lig’e kadar bir bütünün içinde olduğunu, amatör takımlardaki sıkıntıların er ya da geç üst liglerdeki takımların da sorunu olabileceğini görememek, bu olayı birbiri ile bağdaştıramamak, Türk futbolundaki sorunları sadece hakem hataları, hakemlerin yanlı davranışları ve federasyonun disiplin ve ceza kurullarının yanlı davranışlarından öteye geçmeyen kısır bir tartışma çerçevesi içerisinde değerlendirilmesi ve bizim kaybolan senelerimiz.”

KALİTEYE BAKINCA SÜRÜNÜYORUZ

“85 milyonluk ülkemizde en az 65 milyon futbol sempatizanı. Avrupa futbolunda gelir açısından 7. sıradayız. Fakat kaliteye baktığımızda yerlerde sürünüyoruz. Bu hikayeleri ergen gençlere anlatabilirler alma bizim gibi spor adamlarına anlatamazlar. Biz bu işin gerçeğinin bu olmadığını biliyoruz. Türk futbolunun kurtulması adına yapısal değişikliklere gidilmesi gerektiğine, radikal kararlarla alınmalı.”

KALKINMA PLANI DEVREYE GİRMELİ

“Herkese eşit mesafede olunması gerektiğini, futbolda adaletin sağlanarak kalkınma planının devreye girmesi gerektiğini çok iyi biliyoruz. Türk futbolundaki çürümenin ve içinde bulunduğumuz durumun ancak futbol adamları tarafından, tarafsız, kimseden talimat almadan futbolun doğrularını hayata geçirecek bir ekip tarafından bu değişikliğin yapılabileceğine inanıyoruz.”