Tiryakilere müjde: Çay hayat kurtarıyor

TAKİP ET

Yoğun bir günün ardından bir fincan sıcak çay içmek oldukça dinlendirici olabilir. Bununla birlikte, yeni araştırmalar çayın, 1700'lerde hayat dahi kurtarmış olabileceğini öne sürüyor.

Uzmanlar, çayın popülaritesindeki artışın, temiz suya ulaşımın zayıf olduğu Sanayi Devrimi sırasında İngiltere genelindeki ölümlerde düşüşle bağlantılı olduğunu buldu. Bunun, çay yapmak için kaynatılan suyun dizanteri gibi ölümcül hastalıklara neden olan bakteri ve parazitleri öldürdüğüne inanıyorlar.

ABD'deki Colorado Boulder Üniversitesi'nden Profesör Francisca Antman, "Bunun güzel yanı, bunun biz temiz suyun önemini bilmeden önce meydana gelmesidir. Kanıtlar, 1780'lerin sonlarında, Sanayi Devrimi sırasında çayın İngiltere'de neredeyse herkes için uygun fiyatlı hale geldiğini gösteriyor" dedi. Nüfus yoğunluğunun arttığı, şehirlerin büyüdüğü ve insanların daha sıkı bir şekilde yaşamaya başladığı bu dönemde, çayın yaygınlaşmasıyla birlikte suyun kaynatılmasının ölüm oranlarındaki düşüşe katkıda bulunduğunu belirtti.

Şiddetli bir mide-bağırsak hastalığı olan dizanteri, 1700'lü yıllarda birçok ölüme neden olmuştu. Avrupa'nın bazı bölgelerinde, en kötü salgınlar sırasında tüm ölümlerin yüzde 90'ı dizanteriden kaynaklandı. Profesör Antman, İngiltere'deki 400'den fazla mahalleden elde edilen verileri inceledi ve çayın popüler ve uygun fiyatlı hale gelmesinden önceki ve sonraki ölüm oranlarını analiz etti. Bu analiz, akan su kaynaklarının sayısı veya rakım gibi coğrafi özelliklere göre su kalitesine dayalı alanları karşılaştırarak yapıldı. Su kalitesinin daha kötü olduğu bölgelerde, çayın yaygınlaşmasıyla ölüm oranlarında daha büyük bir düşüş gözlemlendi.

Profesör Antman, "Suyun kendisi saf veya bugün sahip olduğumuz içme suyu standartlarına uygun değil. Ancak gördüğünüz şey, çay tüketimi için su kaynatılmasının daha fazla fayda sağladığıdır" dedi. Britanya'da mevcut olan çok miktardaki tarihsel verinin, bu tür bir çalışmayı mümkün kıldığını da ekledi. Bu araştırma, çayın sadece keyifli bir içecek olmanın ötesinde, tarihsel olarak halk sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor.