Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: 'Toprağın amaç dışı kulllanımı önemli sorun!'

TAKİP ET

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Dünya Toprak Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Türkiye topraklarının en önemli sorunlarının başında; tarımsal arazilerinin amaç dışı ve yanlış arazi kullanımından kaynaklanan erozyon, tuzluluk ve çoraklaşma gelmektedir "dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yazılı mesaj yayınladı. Sağlam, "Toprağın teknolojik usullerle yapay olarak üretilmesi mümkün olmadığı gibi kaybedilmesi durumunda yerine ikame edilecek başka bir kaynağın da olmadığını, toprağın yaşayan bir canlı varlık ve hayat kaynağı olduğunu unutmamak gerekmektedir "dedi. 

'TOPRAK GİDERSE YERİNE GELMEZ'

Uyarılarda bulunan Müdür Sağlam, "Türkiye topraklarının en önemli sorunlarının başında; tarımsal arazilerinin amaç dışı ve yanlış arazi kullanımından kaynaklanan erozyon, tuzluluk ve çoraklaşma gelmektedir. Bu bağlamda, Bakanlığımızca tarım topraklarını korumak ve yasal boşluğu gidermek amacıyla ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ 2005 yılında çıkarıldı.

Düzenlemeyle 655 bin hektar tarım alanının amaç dışı kullanımı engellendi. Yine bir başka sorunun çözümü olarak, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlemek amacıyla da yasal düzenlemeler yapıldı. Böylece tarım arazilerinin miras yahut satış yoluyla bölünmesinin önüne geçilmesi hedeflendi. En nihayetinde toprak, tüm kesimleri ilgilendiren ve kaybı durumunda telafisi mümkün olmayan, yenilenemeyen en değerli varlığımızdır. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlara sorumluluk düşmektedir "ifadelerini kullandı.