Trafik sigortasında yeni dönem: Fiyatlar değişecek

TAKİP ET

Trafik sigortası alanında yeni bir dönem başlıyor; artık primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek. Bu endeks doğrultusunda belirlenen primler, mayıs ayından itibaren sigortalılara yansıtılacak. Sigorta şirketleri, trafik sigortası primlerini %3 artırabilecek.

Trafik sigortasında hasar maliyet endeksi uygulamasına geçildi. Uygulama bu ay itibarıyla başladı ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından oluşturulan hasar maliyet endeksine göre mayıs ayında trafik sigortası fiyatlarında %3'lük bir artış öngörülüyor.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, mevcut trafik sigortası durumu ile yeni uygulamayı karşılaştırarak değerlendirdi. Doğan'a göre, önceki dönemde Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen tavan fiyatlara göre sigorta şirketleri her ay primleri belirli oranlarda artırabiliyordu. Ancak, yeni uygulamayla birlikte her ayki fiyat artışları, TÜİK tarafından açıklanan verilere dayanarak oluşturulan hasar maliyet endeksine göre belirlenecek.

Bu yeni dönemin tüketiciye etkisi nasıl olacak? Doğan'a göre, en önemli etken asgari ücret ve asgari ücretteki artışlar olacak. Eğer yıl içinde asgari ücrete ara zam yapılmazsa, prim artışları bu seviyelerde kalabilir veya belki de enflasyonla uyumlu bir şekilde artabilir. Ancak, SEDDK'nın bu oranı iki katına çıkarmaması önemli. Sigorta şirketlerini ise %3'lük artışlar devam ederse zor günler bekleyebilir.

Yeni dönemde, trafik sigortası primleri her ay belirlenen endeks doğrultusunda güncellenecek, bu da tüketicilerin prim ödemelerinde dalgalanmalara neden olabilir.

Trafik sigortası Trafik sigortasında yeni dönem Fiyatlar değişecek Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tavan fiyatlar trafik sigortası primleri TÜİK tarafından açıklama ekonomi samsun haber gündem haber