TSK Kanununda Değişiklik: Yeni Düzenlemeler Yürürlüğe Girdi

TAKİP ET

TSK kanununda yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeler ve detaylar haberimizde.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kanununda değişiklik yapılmasına dair yeni düzenlemeler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte yeni kanun maddeleri ve detayları:

Mal ve Hizmet Bedellerinin Aktarımı ve Yatırılması

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince talep edilen mal ve hizmet sunum bedelleri, Harita Genel Müdürlüğü'nce kullanılmak üzere, Millî Savunma Bakanlığı bütçesinin ilgili tertiplerine aktarılacak. Özel bütçeli idareler ve diğer kamu idarelerince talep edilen mal ve hizmet sunum bedelleri ise Harita Genel Müdürlüğü'nün muhasebe hizmetlerini yürüten muhasebe biriminin tahsilat hesabına yatırılacak.

Soruşturma ve İdari Yetkiler

Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile general ve amiraller hakkında yürütülen işlemlerde soruşturma izni vermeye, soruşturma ve kovuşturma yapmaya yetkili mercilerin belirlenmesinde, ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.

Medya Yayınlarına Yönelik Yasağın Genişletilmesi

TSK personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin, Milli Savunma Bakanlığı'nın yetki verdiği durumlar hariç, radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaklanacak.

Özel Hayatın Korunması ve Hukuki Güvenceler

Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yapılan değişiklikle, kişilerin özel hayatının korunmasını isteme hakkı kapsamında hukuki güvenlik ve öngörülebilirliği sağlamak amacıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde 24 saat içinde hakim onayına sunulması şartıyla, askeri birlik komutanı, askeri kurum amiri, hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emri üzerine tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla önleme araması yapılabilecek.

Tazminat ve Ödeme Koşulları

TSK'dan mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubaylar, sağlık raporu alarak "TSK'da görev yapamaz" raporu alanlar hariç, her yıl kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenen; askeri öğrenci, subay ve astsubay nasbedildikten sonra kendilerine yapılan öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarının iki katını ödemek zorunda olacak. Disiplinsizliği alışkanlık haline getirerek çıkarılanlar ise bu masrafların dört katını ödeyecek.

Yedek Astsubay Statüsü ve Harçlık Belirlemesi

Askeralma Kanunu ile statüler arasına "yedek astsubay" statüsü eklendi. Bu statüdeki astsubay adaylarına temel eğitim süresince ödenecek harçlık tutarı, uzman onbaşı maaşı yerine en alt astsubay rütbesi olan astsubay astçavuş maaşı olarak belirlendi.

Pilot Subayların Ayrılma Şartları ve Tazminatlar

Pilot subay olarak görev yapanların yükümlülük sürelerini tamamlayarak ayrılmaları durumunda, bilfiil icra ettikleri uçuşlar karşılığı toptan ödeme ve ilave tazminatları verilebilecek. Muvazzaf pilot subay olarak görevine devam etmek isteyenler, uçuş tazminatı hak edişi konusunda emsalleriyle benzer hükümlere tabi tutulacak.

Uçuş Tazminatı ve İlave Tazminat Hükümleri

Pilotlar için belirlenen yükümlülük süresini tamamlayarak TSK'dan ayrılanlara, mahsup uygulaması dahilinde, bu hüküm çerçevesinde tabi oldukları son hizmet yılının başlangıcıyla ayrıldıkları tarih arasındaki dönemde 80 saate kadar uçulan süreler için toptan ödeme yapılacak. Ayrıca, toplamda 120 saati geçmemek üzere, 80 saatin üzerinde uçulan süreler için her uçuş saati başına uçuş tazminatının yüzde 14'ü oranında ilave tazminat ödenecek.

TSK kanun değişikliği Resmi Gazete Genelkurmay Başkanı medya yasağı özel hayatın korunması hukuki güvenceler yedek astsubay pilot subay uçuş tazminatı askeri düzenlemeler