Tüketici Ödemelerinde Limit 30 Bin TL'ye Yükseldi

TAKİP ET

Mal ve hizmet alımlarında banka üzerinden ödeme zorunluluğu 7 bin TL'den 30 bin TL'ye yükseltildi. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüketiciler için mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerde banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunlu tutulan tutar, 7 bin TL'den 30 bin TL'ye çıkarıldı. Bu düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile hayata geçirildi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Yeni düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, tüketiciler artık 30 bin TL'ye kadar olan alışverişlerde nakit ödeme yapabilecek.

YABANCILARA YÖNELİK DÜZENLEMELER

Düzenleme kapsamında yabancılar ve Türkiye'de ikameti bulunmayan gerçek kişilerle yapılan işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemelerde de değişiklikler yapıldı. Artık düzenlenen faturalarda pasaport numaralarının belirtilmesi yeterli olacak, pasaport suretlerinin faturaya eklenmesi gerekmeyecek.

TAHSİLAT YATIRMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

Daha önce tahsil edilen tutarların ertesi iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlara yatırılması zorunluluğu bulunuyordu. Bu zorunluluk da yeni düzenleme ile kaldırıldı.

CEZA UYGULAMASI SÜRÜYOR

Tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda taraflara ayrı ayrı cezalar uygulanmaya devam edecek. Örneğin, aynı gün içerisinde toplam tutar 30 bin TL'yi aşan alışverişlerde tevsik zorunluluğuna uymayanlar cezalandırılacak.

UYGULAMA ÖRNEKLERİ

Bir tüketici, aynı gün içerisinde farklı tutarlarda alışveriş yaparak toplamda 30 bin TL'yi geçtiğinde, son alışverişin tahsilat ve ödemeleri aracı finansal kurumlar üzerinden yapılmalı.

Bir avukatın, yıl boyunca sunacağı hizmet için aldığı ödemelerde toplam tutar 30 bin TL'yi aştığında, her taksit ödemesi aracı kurumlar üzerinden gerçekleştirilmek zorunda.