Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Gökhan Şahin: "Enflasyon farkı maaş zammı değildir"

TAKİP ET

Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Gökhan Şahin, "Tekraren hatırlatıyoruz; enflasyon farkı maaş zammı değildir. Enflasyon farkı maaşlardaki yaşanan erimenin gecikmiş bir telafisidir "dedi.

Kamu Sen'e bağlı Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Gökhan Şahin, son yapılan maaş zam artışları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Şahin, "2023 yılına ilişkin olarak enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından memur ve emeklilere verilecek enflasyon farkı da ortaya çıkmış, 2024 yılı zamları belli olmuştur.  Bilindiği üzere memurlara ve memur emeklilerine önce toplu sözleşme sonucuna göre belirlenen maaş artışı yapılmaktadır "dedi. 

TEPKİ GÖSTERDİ 

Şahin şöyle devam etti; "Eğer yapılan zam gerçekleşen enflasyonun altında kalırsa aradaki fark da dönem sonunda enflasyon farkı olarak maaşlara yansıtılmaktadır.Yani herhangi bir dönem için memur ve emeklilere enflasyon farkı verilmesi demek, aslında o dönemde maaşların eridiği ve sonradan yapılan takviye ile zamların ancak sıfıra eşitlendiği anlamı taşımaktadır. Nitekim 2024 yılı zamlarıyla ilgili olarak da böyle bir kafa karışıklığı yaratılmış durumdadır. 

Şöyle ki; 2023 yılı enflasyonu yüzde 64,77 olmuştur.  Son altı ayda ise enflasyon yüzde 37,57 olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında memur ve emeklilere yüzde 6 zam verildiği için geçen altı ayda maaşlar 31,57 puan erimiştir.  Ocak ayında da önce bu erime telafi edilerek Temmuz 2023’deki maaş zamları sıfırlanmış, ardından da yüzde 15’lik 2024 yılının ilk yarı zammı yapılmıştır. 

Yani memur ve memur emeklilerine 2024 yılının ilk altı ayı için yapılan zam yüzde 15’tir.   Bu bakımdan kamuoyunda memur ve emeklilere yüzde 49,25 zam yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Tekraren hatırlatıyoruz; enflasyon farkı maaş zammı değildir. Enflasyon farkı maaşlardaki yaşanan erimenin gecikmiş bir telafisidir. Bu da aslında memur ve emekli maaşlarının enflasyon karısında sürekli eridiğinin ispatıdır "dedi.