Türkiye'de 225 Fayın Deprem Riski Hesaplandı
MTA, 225 fayın deprem periyodunu belirleyerek Türkiye Tehlikeli Deprem Haritası'nı güncelleme çalışmalarını hızlandırdı. Çalışmaların değiştirilmesi 2030'a kadar sürecek.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), 225 diri fayda çalışmaları ile deprem potansiyelini ve tekrarlanma periyotlarını hesapladı. Bu veriler, Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın daha hassas
FAY HENDEKLERİNDE İZ SÜRME ÇALIŞMALARI
MTA, diri fayların içeriği 50 metre uzunluğunda, 5 metre uzunluğunda ve 4 metre derinliğinde hendekler kazara eski depremlerin izlerini araştırdı. Hendeklerden alınan numuneler laboratuvar ortamında tarihlendirilerek, fayların deprem üretim sıklıkları ve mevcut riskleri belirlendi.
2012 yılında Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi kapsamında bugüne kadar 225 fay hattı üzerinde ayrıntılı analizler yapıldı. Türkiye genelinde toplam 485 diri fayın geri kalan işlemleri devam ediyor.
MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Selim Özalp, “Hedefimiz 2030 yılına kadar Türkiye'deki diri fayların tamamının geleneksel süreçlerin ortaya çıktığını ortaya koyuyor” dedi. Proje kapsamında 2024 yılında da çalışmalar hız kesmeden devam edecek.
Proje Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Hasan Elmacı, Manisa'nın Salihli'de patlatılan 11 bin yıl içerisinde 4 farklı depremin izin verdiğine ulaştıklarını açıkladı. Fay hattının geometrik ve elastikiyetini inceleyerek olduğunu söyleyen Elmacı, “Bu verilerle fayların tekrarlanma periyotlarını ve potansiyel deprem risklerini belirliyoruz” dedi.
Toplanan veriler, Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın alt oluşturulacak. Güncellenmiş harita, daha hassas bir şekilde deprem riskini taşıma bölgelerine aktarılır.