Türkiye'de Elektronik Seçim İçin İlk Adım Atıldı

TAKİP ET

Türkiye'de elektronik seçim sistemine geçiş için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından oluşturulan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi çalışma grubu, teknik çalışmalara başladı.

Halihazırda sadece yurt dışındaki seçmenler için uygulanan elektronik oylama, yerel seçimlerde kullanılmamaktaydı. Ancak YSK Başkanı Ahmet Yener'in çağrısı üzerine Ankara Üniversitesi tarafından oluşturulan çalışma grubu, elektronik seçim sistemi için gerekli teknik çalışmalara başladı.

Çalışma grubu, yurt dışındaki elektronik oylama örneklerini inceleyerek bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıklar yapmaktadır. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nden sonra ağırlık verilecek olan bu çalışma sonucunda oluşturulan sistem, ilk olarak meslek örgütleri, kooperatifler ve üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kullanılacaktır.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, YSK Başkanı Ahmet Yener'e çalışma başlatabileceklerini ilettiğini ve oluşturulan çalışma grubunun hazırlıklara başladığını belirtti. Yapılacak olan bu çalışmaların YSK tarafından yürütüleceğini ifade etti.

Elektronik seçim sistemi için yapılan çalışmalar, seçim sistemleri, seçim matematiği, hukuk ve yazılım alanlarında uzmanlardan oluşan üç ayrı çalışma grubu tarafından yürütülmektedir. Ancak bu sistemin Türkiye genelinde kullanılması için uzun bir süreç beklenmekte olup, ilk aşamada üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde test edilmesi planlanmaktadır. Bu süreçte hukuki altyapının da hazırlanması gerekmektedir.