Türkiye'de ikinci Nükleer Tesisi O İlde Yapılacak

TAKİP ET

Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, Türkiye'deki nükleer enerji projeleri ve doğalgaz ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Zavalny, Sinop'ta planlanan yeni nükleer santralin büyük ölçüde Rus yapımı olacağını belirtirken, Akkuyu NGS projesinde Çin'den bazı ekipmanların kullanılacağını açıkladı. Türkiye'nin doğalgaz merkezi kurma sürecinin devam ettiğini ve bu yıl içinde karar alınabileceğini vurguladı.

Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, Türkiye'deki nükleer enerji projeleri ve enerji ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Zavalny, Sinop'ta planlanan yeni nükleer santralin büyük ölçüde Rus yapımı olacağını belirtti ve Akkuyu NGS projesinde bazı ekipmanların Çin'den temin edileceğini açıkladı.

Rusya'dan gelen resmi enerji heyetinin Ankara ziyaretinde basına konuşan Zavalny, Akkuyu nükleer santralinin ilk ünitesinin planlandığı gibi Cumhuriyet'in 100. yıl dönümüne yetişememesindeki gecikmeleri Rusya'ya yönelik ambargolarla ilişkilendirdi. Zavalny, "Ödemesi yapılmış olmasına rağmen, hazır üretilmiş ekipmanların teslim edilmediğini ve bazı ekipmanların Çin'den getirileceğini" ifade etti.

Sinop'ta planlanan ikinci nükleer santral için de Rusya'nın öncelikli tercih olduğunu belirten Zavalny, Türkiye ile ortaklık görüşmelerinin sürdüğünü ve ana yüklenicinin bir Türk şirketi olacağını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin doğalgaz merkezi kurma sürecinin de devam ettiğini ve bu yıl içinde kesin bir karar alınabileceğini vurguladı.

Zavalny ayrıca, Türkiye'nin Rusya'ya doğalgaz borcu konusunda bilgisinin olmadığını belirterek, "İki ülke arasındaki ilişkiler seviyeli ve ufak tefek ödenmemiş şeyler varsa bile bunun gündeme getirilmesinin uygun olmadığını" söyledi.

Son olarak, Türkiye'nin Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatı için bir transit gaz hub'ı oluşturmasının avantajlarından bahseden Zavalny, bu projeyle Türkiye'nin önemli bir enerji merkezi haline gelebileceğini ve Avrupa'daki talebi karşılamada kritik bir rol oynayabileceğini dile getirdi.