Türkiye'de Kartlı Ödemeler Rekor Kırdı

TAKİP ET

Türkiye genelinde kart kullanımı ve kartla yapılan ödemelerde büyük artış gözleniyor. Mart ayında toplam kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar liraya ulaştı. Özellikle temassız ödemelerde yüzde 38'lik bir artış yaşanırken, kart kullanımındaki bu yükseliş nakit kullanımını giderek azaltıyor.

Bankalararası Kart Merkezi'nin son verilerine göre, Türkiye'de kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde büyük bir artış yaşandı. Mart ayı itibarıyla, geçen yılın aynı ayına göre ödeme tutarı yüzde 126 oranında artarak 1 trilyon 181,4 milyar liraya yükseldi. Toplam kart sayısı ise yüzde 15 artışla 406,7 milyon adede ulaştı.

Kartlı ödemelerin büyük bir kısmı kredi kartları ile yapılırken, bu alanda 991,8 milyar liralık bir harcama gerçekleşti. Banka kartlarıyla yapılan ödemeler 167,8 milyar lira, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler ise 21,8 milyar lira oldu. Özellikle internet üzerinden yapılan kartlı ödemelerin tutarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 135 artarak 355 milyar lira seviyesine çıktı.

Ayrıca, temassız ödemelerde de önemli bir artış kaydedildi. Temassız ödemelerin sayısı yüzde 38 artışla 916 milyona yükselirken, bu ödemelerin toplam tutarı 327,2 milyar lira olarak hesaplandı. Bu da, mağaza içinde yapılan her beş kartlı ödemenin dört tanesinin temassız gerçekleştiğini gösteriyor.

Türkiyede Kartlı Ödemeler Rekor Kırdı ekonomi Kredi Kartı Banka Kartı Kredi Borcu