Türkiye ile Suriye Arasındaki Normalleşme Adımları Meyvesini Veriyor: Ebu Zendin Kapısı Ticari Faaliyetlere Açıldı

TAKİP ET

Son dönemde Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme adımları sahada da etkisini göstermeye başladı. Suriyeli muhalifler ile rejim arasındaki Ebu Zendin köyünde bulunan Ebu Zendin Kapısı, ticari faaliyetlere yeniden açıldı. Bu gelişme, bölgedeki sanayinin hızla büyümesine katkı sağlayacak.

Ebu Zendin Kapısı Ticaret İçin Yeniden Açıldı

Halep'in kuzeydoğusundaki Ebu Zendin Geçiş Kapısı, 2020 yılından bu yana kapalı kaldıktan sonra 27 Haziran'da tekrar faaliyete geçti. Rejim bölgesinden birkaç TIR, deneme amaçlı olarak muhaliflerin kontrolündeki bölgeye geçti. Bu gelişme, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev'e "Türkiye ile diplomatik ilişki kurulması için tüm girişim ve inisiyatiflere açık olduklarını" ifade etmesinin ardından gerçekleşti.

Bölgedeki Sanayinin Gelişimi

2011 yılında başlayan iç savaş, Suriye'nin kuzeyindeki haritayı yeniden şekillendirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından 2016-2020 yılları arasında gerçekleştirilen operasyonlarla terörden arındırılan bölgelerde sanayi gelişmeye başladı. Cerablus, El Bab, Çobanbey, Azez, Mare ve Afrin gibi bölgelerde kurulan sanayi bölgeleri, yerel halkın çalışıp üretmesini sağladı. Ancak ticaret yollarının kapalı olması nedeniyle ürünler yerel olarak işlem gördü.

Ticari Faaliyetler Canlanıyor

El Bab Yerel Meclisi, 26 Haziran'da yaptığı açıklamada, Ebu Zendin köyündeki ticaret kapısının yeniden faaliyete geçeceğini duyurdu. Bu açıklamada, Suriye'nin diğer bölgelerine ticaretin başlamasıyla yerel üreticilerin ve meclisin gelir sağlayacağı, ticari hareketliliğin artmasıyla kalkınmanın hızlanacağı vurgulandı. Altyapının iyileştirilmesi, kamu yararına faaliyetler ve daha iyi hizmetlerin sunulacağı belirtildi. Halkın Yerel Meclis ile iş birliği yapmasının önemi de vurgulandı.

İlk TIR'lar Geçti

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, 27 Haziran'da rejim tarafından birkaç TIR, Ebu Zendin Kapısı'ndan muhalif bölgelere geçti. Kapının açılması, bölgedeki ekonomik faydaları beraberinde getirecek. Bölgede üretilen ürünlerin rejim bölgelerine ve üçüncü ülkelere gönderilmesiyle, muhaliflerin kontrolündeki alanlarda sanayi hızla büyüyecek. Yeni Suriye'de sanayinin kalbi yine kuzeyde atacak.

Koronavirüs Nedeniyle Kapatılmıştı

Ebu Zendin Kapısı, Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ'tan temizlenen bölge 2017'de açılmıştı. Ancak 2019 yılında koronavirüs nedeniyle ticarete kapatıldı ve 2020'de kısa bir süreliğine açıldıktan sonra yeniden kapandı. 4 yıldır kapalı olan kapı, şimdi ticari faaliyetler için yeniden açılmış durumda.