Türkiye'nin ATM Merkezi Projesi (TAM) İle 500 Milyon Dolarlık Tasarruf Hedefleniyor

TAKİP ET

Türkiye'nin ATM Merkezi Projesi (TAM) kapsamında 5 bin 200 ATM ile hizmet veren Türkiye, orta vadede 500 milyon dolarlık tasarruf sağlamayı hedefliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde hayata geçirilen Türkiye'nin ATM Merkezi Projesi (TAM), 2023 yılında başlatılarak bugün itibarıyla 5 bin 200 ATM ile Türkiye'nin 81 ilinde hizmet veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, projenin amacının, kamu bankaları ve kamu katılım bankalarının dahil olduğu bir platformda ATM yönetimini ortaklaştırarak verimlilik ve tasarruf sağlamak olduğunu belirtti.

TAM Projesi sayesinde bankaların ATM yönetimi için ayrı olan yazılım geliştirme, lisanslama, saha hizmetleri, ATM operasyonları gibi maliyet kalemleri ortaklaştırılarak tek merkezden yönetilmekte. Bu proje ile aylık 35 milyar lirayı bulan 20 milyon adet finansal işlemin gerçekleştirildiği bir sistem oluşturuldu.

Proje tamamlandığında TAM'a üye tüm bankaların optimize edilmiş ATM sayısının 19 bine ulaşması hedefleniyor. Bankaların ATM ithalatı kaynaklı giderlerinde önemli ölçüde azalma yaşanacak. Diğer operasyon ve saha maliyetlerindeki azalış ve nakit optimizasyonu sayesindeki tasarruf ile birlikte projenin orta vadede 500 milyon doları bulan bir tasarruf sağlaması bekleniyor.

TAM Projesi, dünya genelindeki benzer projelerden farklı olarak kullanıcılara geniş bir işlem seti sunuyor. Diğer ortak ATM projelerinde sınırlı sayıda işlem yapılabilirken, TAM'da bankaların tüm işlem setine erişim sağlanabiliyor. Bu sayede müşteri deneyimi korunurken 1000'i aşkın işlem gerçekleştirilebiliyor. Şimşek, projenin kullanıcı maliyetlerini ve üye bankaların maliyetlerini azalttığını belirtti.

Ekonomi bakan türkiye TAM ATM