Türkiye'nin Genç Nüfus ve Doğurganlık Hızı Dünya Ortalamasının Altında

TAKİP ET

TÜİK'in raporuna göre, Türkiye'nin genç nüfus oranı ve doğurganlık hızı dünya ortalamasının altında kaldı. Ayrıca ülkenin yaşlı nüfus oranı Avrupa Birliği ülkelerinin altında yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Dünya Nüfus Günü bültenine göre, Türkiye'de çocuk nüfus oranı yüzde 26 olarak kaydedilirken, dünya ortalaması yüzde 29.8 oldu. Ülkenin toplam doğurganlık hızı ise 1,51 çocuk ile dünya ortalamasının ve 27 AB ülke ortalamasının altında kaldı.

Türkiye'nin genç nüfus oranı yüzde 15,1 olarak belirlenirken, dünya genç nüfus ortalaması yüzde 15,5 olarak gerçekleşti. Yaşlı nüfus oranı ise yüzde 10,2 olarak hesaplandı, bu da dünya yaşlı nüfus ortalaması olan yüzde 10'un üzerinde olduğunu gösteriyor.

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin çocuk, genç ve yaşlı nüfus oranları da raporda detaylandı. Türkiye'nin çocuk nüfus oranının AB ülkelerinden yüksek olduğu, genç nüfus oranının ise AB ortalamasının hemen altında olduğu belirtildi.

Ayrıca doğuşta beklenen yaşam süresi açısından Türkiye'de erkekler için ortalama 74,8 yıl, kadınlar için ise 80,3 yıl olarak kaydedildi. Bu değerler, AB ülkeleri ile kıyaslandığında ortalamaların altında kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye in Genç Nüfus Türkiye in Genç Nüfus ve Doğurganlık Hızı Dünya Ortalamasının Altında 2024 Dünya Nüfus Günü samsun haber gündem haber