Türkiye'nin Küresel İhracat Payı İlk Çeyrekte Yükseldi

TAKİP ET

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, Türkiye'nin küresel ihracattaki payı ilk çeyrekte 0,05 puanlık artışla yüzde 1,082 seviyesine çıktı. Türkiye'nin yıllıklandırılmış ihracatı ise artışını sürdürerek 257,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından yayınlanan 2024 yılı ilk çeyrek dış ticaret istatistiklerine göre, dünya ihracatı yüzde 0,6 düşüşle 5 trilyon 919 milyar dolara gerilerken, Türkiye'nin ihracatı ise yüzde 3,6 artışla 63 milyar 603 milyon dolara ulaştı.

Türkiye'nin küresel ihracattaki payı ise önceki yılın aynı dönemine göre 0,05 puanlık bir artışla yüzde 1,082 seviyesine yükseldi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı ihracat stratejileri ile küresel ticaretteki konumunu güçlendirmeye yönelik çalışmaların sürdüğü vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Küresel ihracattaki düşüşe rağmen ihracatımızdaki artışlar devam etmiştir. Bu kapsamda yıllıklandırılmış ihracatımızın küresel ihracattan aldığı paydaki artış eğilimi 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiş ve 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık artış ile yüzde 1,082 seviyesine yükselmiştir.

Ticaret Bakanlığı olarak, katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı ihracat perspektifinde sürdürdüğümüz politika ve stratejilerle Türkiye'nin küresel ticaretteki payını daha da yükseklere çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu daha da güçlendirmek için küresel ticaretteki eğilimleri en iyi şekilde değerlendirip elde ettiğimiz kazanımları artırarak devam ettireceğiz."

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) türkiye küresel ihracat payı ilk çeyrek yükselme ekonomi samsum haber