Türkiye 'Yeşil OSB' Yatırımlarını Hızlandırıyor

TAKİP ET

Türkiye'nin 2053'te 'Sıfır Karbon' hedefi doğrultusunda, 'Yeşil OSB' kavramı giderek önem kazanıyor. İMES OSB Bölge Müdürü Onur Kesici, bu dönüşümün detaylarını anlattı.

İMES Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Bölge Müdürü Onur Kesici, Türkiye'nin 'Yeşil OSB' (Yeşil Organize Sanayi Bölgesi) yatırımlarını hızlandırdığını belirterek, 2053'te 'Sıfır Karbon' hedefinin hayata geçirilmesi için 'Yeşil OSB' kavramının ciddi şekilde önem kazanacağını söyledi. Kesici, "Yeşil OSB"lerin, atık yönetimi, enerji verimliliği, su tasarrufu, yeşil altyapı, çevresel iyileştirmeler ve sürdürülebilir ulaşım gibi alanlarda öncü uygulamaları teşvik ettiğini ifade etti.

Yeşil Dönüşüm Hedefi

Onur Kesici, 'Yeşil OSB' kavramının Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu çerçevesinde; kaynak ve enerji verimliliği, yalın üretim, endüstriyel atık işbirliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel açıdan Bakanlıkça belirlenen kriterler çerçevesinde Türk Standardları Enstitüsü tarafından sertifikalandırıldığını belirtti.

Kesici, dünya genelinde iklim krizinin önüne geçmek adına 2015 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda belirlenerek yürürlüğe girdiğini ve Türkiye'nin de Paris Anlaşması'na 175 ülkeyle birlikte imza attığını hatırlattı. Bu kapsamda yeşil dönüşüm hedefinin en önemli ayaklarından birinin 'Yeşil OSB' olduğunu vurguladı.

Uluslararası İşbirlikleri ve Teknolojik Altyapı

Kesici, 'Yeşil OSB'nin uluslararası anlaşmalar dahilinde yasal zorunluluk olduğunu, bu zorunlulukları yerine getiren firmaların ekonomik anlamda ciddi hibe ve teşvik imkanlarından faydalanabileceğini belirtti. Türkiye'nin, 'Yeşil OSB'lerin teknolojik altyapısını güçlendirmek ve yenilikçi çözümler geliştirmek için çaba harcadığını ifade ederek, yeşil teknolojilerin ve sürdürülebilir üretim yöntemlerinin benimsenmesi ve yaygınlaştırılması hedefini vurguladı. Uluslararası işbirliklerinin, en iyi uygulamaların paylaşılmasını ve teknik destek sağlanmasını kolaylaştırdığını belirtti.

Güneş Enerjisi ve Karbon Ayak İzi

İMES OSB'de 349 firmada 17 bin 490 kişinin istihdam edildiğini ve yıllık 1.5 milyar dolar katma değer sağlandığını belirten Kesici, sanayicilerin Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımlarına öncü ve destekçi olduklarını söyledi. 13 firmanın GES işletmekte olduğunu, 14 firmanın ise proje yapım aşamasında bulunduğunu aktardı. Geçen yıl GES üretimlerinin sanayi tüketiminin yüzde 2.3'ünü karşıladığını, bu yıl ise hedeflerinin yüzde 6 olduğunu ifade etti.

Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları

Kesici, karbon ayak izi hesaplamaları gerçekleştirdiklerini ve eğitim faaliyetlerine devam ettiklerini belirterek, "Yeşil OSB' kriterlerinin hepsini İMES OSB olarak tamamladık. 2024 yılının ikinci yarısında 'Yeşil OSB' belgesini alarak, uluslararası sürdürülebilirlik hedeflerine dair faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi. Gelecek planlarının; sanayici katılımcı düzeyinde eğitim faaliyetleri düzenlemek, ISO Yönetim Sistemleri kapsamındaki sertifikaları tamamlamak, karbon ayak izini düşürmeye yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapmak ve sürdürülebilirliğe yönelik çalışmaları artırmak olduğunu aktardı.

türkiye yeşil osb Yatırım proje imes osb bölge müdürü onur kesici dönüşüm samsun haber ekonomi gündem haber