Uluslararası Şirketlerden Asgari Kurumlar Vergisi Alınması Kaçınılmaz

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünya genelinde yürütülen çalışmalar kapsamında Türkiye'de de çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenlemeler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulaması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, tüm ülkelerin gündeminde olan asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştırmayan ülkelerin vergileme hakkını başka ülkelere bırakacağını vurguladı.

OECD Mutabakatı:

2021 Kararı: 2021 yılında OECD'nin organizasyonu kapsamında 140 ülke, küresel asgari kurumlar vergisi konusunda mutabık kaldı.

Vergi Oranı: Yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergilendirme yapılan ülkelerdeki şubeleri, iştirakleri ve iş yerlerinin asgari %15 kurumlar vergisine tabi tutulması öngörüldü.

Uygulama Başlangıcı: Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere 30'dan fazla ülke, 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere bu vergiyi yasalaştırdı.

Uygulamanın Detayları:

Vergi Farkı: Çok uluslu şirketlerin faaliyette bulunduğu ülkede ödedikleri kurumlar vergisi %15'in altındaysa, bu vergi farkı şirketin ana merkezinin olduğu veya diğer faaliyette bulunduğu ülkeler tarafından alınabilecek.

Model: Bu model, çok uluslu şirketlerin kazançlarının her durumda %15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor.

Türkiye'de Uygulama Gerekliliği:

Vergileme Hakkı: Asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkeler vergileme haklarını başka ülkelere devredecek. Bu nedenle Türkiye'de de asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz.

Çok Uluslu Şirketler: Türkiye'de yaklaşık 80 bin uluslararası sermayeli şirket faaliyet gösteriyor ve bunların 2 bin 134'ü ana işletmesi yurt dışında olan şirketlerdir. Yalnızca %2,5'i 750 milyon avro eşiğini aşmakta olup, bu şirketlerin vergi teşviklerinin nasıl korunabileceği konusunda alternatif modeller üzerinde çalışılıyor.

Çalışmaların Son Aşaması:

Alternatifler ve Teşvikler: Bakanlık, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte ülkeye yatırım teşvik edecek alternatifler geliştirmek üzere sıkı bir çalışma yürütüyor.

Hazırlıklar: Çok uluslu şirketlere yönelik asgari kurumlar vergisi uygulamasının getirilmesi yönündeki çalışmalar son aşamaya geldi.

Bu düzenlemeyle, Türkiye'de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınarak ülkenin vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Hazine ve maliye bakanı şimşek açıklama asgari kurumlar vergisi uluslararası şirketler dünya geneli vergi ekonomi samsun haber gündem haber