Uzmanlar Öneriyor: Diz Ağrısına Karşı Bisiklet Sürün

TAKİP ET

Yapılan araştırmalar, bisiklet sürmenin daha uzun yaşamanıza ve diz ağrısını durdurmanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bisiklet sürmek, yaşam boyu alışkanlık haline getirildiğinde, daha uzun bir yaşam, güçlü bir bağışıklık sistemi ve diz ağrısı veya osteoartrit riskinin azalması gibi birçok fayda sağlayabilir.

Son araştırmalar, düzenli bisiklet sürmenin 65 yaşına kadar kireçlenme (osteoartrit) riskini azaltabileceğini gösteriyor. Geçen ay Medicine & Science in Sports & Egzersiz dergisinde yayınlanan bir çalışma, 2,600 kişi üzerinde yapılan bir ankete dayanarak bunu destekliyor. Katılımcılar arasında, kilo, aile öyküsü veya önceki yaralanmalar nedeniyle diz artriti riski yüksek olanlar vardı. Araştırmacılar, katılımcıların yaşamları boyunca egzersiz alışkanlıklarını değerlendirmek ve eklemlerindeki artriti değerlendirmek için röntgenlerini çekti.

Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Grace Lo, NPR'ye yaptığı açıklamada, "Bisiklet sürenlerin kireçlenme semptomlarına sahip olma olasılığının, bisiklet kullanmayanlara göre %21 daha az olduğunu" belirtti.

Bisiklet sürmek, eklem sağlığı için de faydalıdır. Bu aktivite, tekrarlayan hareketler sayesinde eklem sıvısının dolaşımını artırarak eklem sağlığını destekler. Ayrıca, bisiklet sürmek, koşu gibi aktivitelerle karşılaştırıldığında eklemlere daha az yük binmesi nedeniyle uzun vadeli bir tercih olarak önerilmektedir.

Bisiklet sürmek, bir miktar yaralanma riski taşısa da, araştırmacılar genel olarak bu aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamaktadır. Önceki çalışmalar, haftada sadece bir saat bisiklet sürmenin erken ölüm riskini %22 azaltabileceğini göstermiştir.