Velileri Endişelendiren Özel Okul Fiyatları: Yıllık Ücretler 1 Milyon TL'yi Aştı

TAKİP ET

Çocuklarının kaliteli bir eğitim alması için özel okulları tercih etmeyi düşünen veliler, bu yıl karşılarına çıkan yüksek fiyatlarla şaşkına döndü. Özel okul ücretlerinin geçen yıla göre 3 ila 4 kat arasında artması, velileri alternatif arayışlarına yöneltiyor. Devlet okullarına olan ilginin ise artması bekleniyor.

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tercih dönemiyle birlikte gündeme gelen özel okul fiyatları, önemli bir tartışma konusu haline geldi. Örneğin, 2023-2024 eğitim yılına göre fiyatı neredeyse dört kat artan Alman Lisesi'nin yıllık ücreti 905 bin TL'ye yükseldi. Üsküdar Amerikan Lisesi için istenen ücret 975 bin TL iken, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde geçen yıl 370 bin TL olan eğitim bedeli bu yıl 953 bin TL'ye çıktı. Koç Özel Lisesi ve Özel Amerikan Robert Koleji'nin yıllık eğitim ücretleri ise yaklaşık 1 milyon 50 bin TL seviyesinde.

Ortalama düzeydeki okulların eğitim bedelleri ise 500 bin TL'yi aşmakta. Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları'nda anaokulu, ortaokul ve lise için farklı fiyatlandırmalar bulunuyor. Anaokulu için 340 bin TL ile 400 bin TL arasında değişen ücretlerin yanı sıra, ilkokulda 240 bin TL ile 475 bin TL arasında, lise için ise 260 bin TL ile 525 bin TL arasında ücretler talep ediliyor. Ayrıca okul kayıtları sırasında 85 bin TL'lik yemek ücreti de ekleniyor.

Taksitlerle ödeme yapmak isteyen velilere ise hemen hemen tüm eğitim kurumlarında yaklaşık %5 vade farkı uygulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bilgilendirmesine göre, özel okulların ücret artışları, ÜFE ve TÜFE toplamının 2'ye bölünmesiyle belirlenen zam oranıyla sadece ara sınıfları kapsıyor. Veliler, bu yılki büyük fiyat artışları nedeniyle devlet okullarına yoğun ilgi gösterebilirler.

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tercih dönemi velileri endişelendiren artış özel okul fiyatları yıllık ücret 1 milyon tl taksitli ödeme eğitim samsun haber gündem haber