Vergi İhbarı Dönemi Başladı: İhbar Edenlere İkramiye Verilecek

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından "vergi ihbarı" döneminin başladığını duyurdu. Bakan Şimşek, yapılan ihbarlar sonucunda vergi incelemesi sonucu tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u oranında ihbar ikramiyesi ödeneceğini açıkladı.

Bakan Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı bir şekilde ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yeni kanalları devreye aldığını belirtti. Şimşek, "İhbarlara yönelik yapılacak vergi incelemesi sonucu tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek." ifadelerini kullandı.

Vergi İhbar Kanalları Güncellendi

Gelir İdaresi Başkanlığı, vatandaşların ihbar ve şikayetlerini kolayca yapabilmeleri için yeni iletişim kanalları oluşturdu. Bu kapsamda, GİB'in internet sayfası, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi (VİMER) (189) hizmetleri güncellendi. Ayrıca, "BİP Vergi İhbarı Servisi", X ve Instagram ihbar hesapları ("gibihbar" üzerinden "DM-Direkt Mesaj" yoluyla) ve WhatsApp İhbar Hattı (05521890189) devreye alındı.

Bu yolları kullanan vatandaşlar, düşük KDV oranı uygulaması, IBAN/PTT çeki ile ödeme talep edilmesi, fiş/fatura verilmemesi, başka işletmenin POS cihazının kullanılması, mükellefiyet kaydının olmaması, sahte/yanıltıcı belge düzenlenmesi veya kullanılması, personel ücretinin elden ödenmesi, kira gelirinin beyan edilmemesi, tapu harcının eksik ödenmesi ve kaçak ürün satışı gibi konularda vergi ihbarında bulunabiliyor.

Denetim İşlemleri İçin Bilgi Talebi

Denetim işlemleri hakkında bilgi talep etmek isteyen vatandaşlar, VİMER ihbar hattını (189) arayarak ya da gib.gov.tr veya Dijital Vergi Dairesi'nde yer alan Vergi İhbarı bölümünden kayıt numarası alarak ihbar ve şikayetlerini iletebilecekler.