Vezirköprü'nün 20 Bin Yıllık Zenginlikleri Sergilendi

TAKİP ET

Vezirköprü Mehmet Paşa İlkokulu'nun düzenlediği Vezirköprü Gecesi'nde, ilçenin 20 bin yıllık tarihi ve kültürel zenginlikleri büyük beğeni topladı.

Samsun’da Vezirköprü Mehmet Paşa İlkokulu öğretmen ve öğrencileri tarafından düzenlenen Vezirköprü Gecesi'nde, ilçenin tarihi ve kültürel zenginlikleri sergilendi. Program, katılımcılardan büyük beğeni topladı.

Vezirköprü’nün Köklü Tarihi

Öğretmen Bünyamin Kıvrak, Vezirköprü’nün tarihini 20 bin yıl öncesine kadar uzanan bir yolculukla anlattı. Kıvrak, Oymaağaç Höyük'te 2005 yılından beri devam eden kazı çalışmalarının, Vezirköprü’de 20 bin yıldır insanlı yaşam olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Kıvrak, "Yakın zamana kadar Vezirköprü’de insanlı yaşam izleri Kalkolitik döneme ait olarak bilinmekteydi, ancak son yıllarda yapılan çalışmalarla Mezolitik dönemden beri bölgede yaşam olduğu tespit edildi. Bu bulgular, Vezirköprü’nün 20 bin yıldan bu yana bir kent olarak iskan edildiğini gösteriyor" dedi.

Tarihi Canlandırmalar ve Gösteriler

Mehmet Paşa İlkokulu öğrencileri, Osmanlı Devleti'nin parlak dönemlerinden olan Köprülüler Dönemi'ni canlandırdı. Köprülü Mehmet Paşa, Köprülü Mustafa Paşa ve Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'nın dönemlerini anlatan öğrenciler, Vezirköprü türküleri, maniler, tiyatro ve folklor gösterileriyle izleyicilerden alkış aldı.

Kültürel Zenginlikler

Vezirköprülü Halk Ozanı Rasim Genç’in "Paşalar Diyarı Vezirköprü" şiiri ve Vezirköprülü edebiyatçı şair Lütfi Dinçer’in yerel şiveyle yazdığı "Abuma Mektup" şiiri büyük ilgi gördü. Yerel sanatçı Mümin Üstün’ün "Vezirköprü’de Semaver Türküsü" de geceye renk kattı. Adatepe Ortaokulu’nun folklor gösterisi, Tahtaköprü Ortaokulu öğrencilerinin düğün oyunu ve Mehmet Paşa İlkokulu öğretmenlerinin hazırladığı Sarıkız ve kına gecesi performansları izleyiciler tarafından beğeniyle izlendi.

Kapanış Konuşması

Programın kapanışında konuşan Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya, “Vezirköprü her döneme ev sahipliği yapmış, tarihi, kültürü ve doğa güzellikleriyle medeniyetler şehri olmuştur. Vezirköprü Gecesi'nin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

samsun vezirköprü 20 bin yıllık zenginlik sergi vezirköprü mehmet paşa ilkokulu kültür sanat samsun haber gündem haber