Yargı ve Vergi Paketleri ile Sokak Hayvanları Konusu... Değişiklikler Belli Oldu

TAKİP ET

AK Parti, TBMM'nin yaz tatiline gireceği 31 Temmuz'a kadar 9. yargı paketi, sokak hayvanları ve vergi paketiyle ilgili kanun tekliflerini geçirmeyi planlıyor. Bu kapsamda yasa tekliflerinde yapılması beklenen değişiklikler de belli oldu.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenleme üzerindeki tartışmalar sürerken, AK Parti, bu konuyu tatile girmeden TBMM gündemine getirmeyi planlıyor. Yapılması beklenen değişiklikler arasında, ‘uyutma, öldürme ve ötanazi’ konularında formül arayışı dikkat çekiyor. Ötanazi ile ilgili düzenlemenin 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesine dayanılarak yapılması planlanıyor.

AK Parti yetkilileri, mevcut uygulamanın sürdürülebilir olmadığını belirterek, sokak hayvanlarının barınaklara alınması, aşılanması, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi konusunda daha nitelikli bir sistem inşa etmeyi hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, hayvanlarını sokağa terk edenlere verilen para cezasının artırılması ve cins üretim yapıp fazla yavruları sokağa atanlara da ceza verilmesi planlanıyor.

YARGI PAKETİNE EKLEMELER

Yargı paketine birkaç madde daha eklenmesi ve kamuoyunda tepki yaratan ‘etki ajanlığı’ yerine ‘casusluk’ suçlarıyla ilgili bir düzenlemenin yer alması bekleniyor. Bu düzenleme kapsamında, Türkiye'de devletin güvenliği aleyhine yabancı bir devlet ya da organizasyonun çıkarları veya talimatları doğrultusunda suç işleyenler ile istihbari faaliyette bulunanların "casuslukla" suçlanması öngörülüyor.

Pakette, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da kadına yönelik şiddete karşı önleyici tedbir olarak uygulanan 'zorlama hapis' hükmünün kaldırılmasına yönelik bir düzenlemenin yer almayacağı kaydediliyor.

VERGİ PAKETİ HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Yeni vergi paketi taslağı henüz oluşturulmadı. Kamuoyuna yansıyan taslakta yer alan bahşiş, motokuryeler, yem ve gübreden vergi alınmasına ilişkin düzenlemenin teklifte yer almayacağı belirtildi.

Bu düzenlemelerle AK Parti, sokak hayvanları, yargı ve vergi konularında önemli değişiklikleri hayata geçirmeyi planlıyor. Özellikle sokak hayvanlarıyla ilgili yapılacak düzenlemeler, kamuoyunda büyük merak ve tartışma konusu olmaya devam ediyor.