Yargıtay 30 Turdur Başkanını Seçemiyor

TAKİP ET

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi, 24 Mart itibarıyla tamamlandı. Ancak yeni başkanın belirlenmesi için yapılan seçimlerde, 30 tur boyunca sonuç alınamadı.

Yüksek Mahkeme'nin yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri, 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti. Ancak seçimin ilk 29 turunda hiçbir aday, Yargıtay'ın 348 üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oy alamadığı için 30. tur oylaması yapıldı.

Oylama sonucunda, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 145 oy alırken, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 102 oy aldı. Seçime katılım 319 olarak kaydedilirken, 15 boş oy kullanıldı ve 57 oy geçersiz sayıldı.

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçimlerin 31. tur oylamasına 6 Mayıs'ta devam edilmesi kararlaştırıldı. Ancak seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.

Yargıtay Başkanlık seçimlerinde yaşanan bu belirsizlik, Türkiye'nin yüksek yargı organlarındaki kilitlenmeyi ve yeni başkanın belirlenmesi için sürecin uzamasını beraberinde getiriyor.

Yüksek Mahkeme yargıtay Yargıtay seçimi Ömer Kerkez