Yatay Geçiş Başvuruları Başladı: Nasıl Yapılır ve Şartları Neler?

TAKİP ET

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından yatay geçiş başvuruları başladı. Öğrenci Dekanı Serhat Butur, hedeflemedikleri üniversiteyi kazanan adaylara kayıt yaptırmalarını önererek yatay geçiş imkânının detaylarını paylaştı.

Yükseköğretim eğitimi için hedeflenen üniversite ve programlar için YKS’ye başvuran adaylar, sonuçların açıklanmasıyla birlikte yatay geçiş başvurularını yapmaya başladı. Öğrenci Dekanı Serhat Butur, adayların hedeflemedikleri bir üniversiteyi kazansalar bile kayıt yaptırmaları gerektiğini, yatay geçiş imkânı sayesinde istedikleri bölüme geçebileceklerini vurguladı.

3,5 milyondan fazla adayın katıldığı YKS oturumlarının sonuçları 17 Temmuz tarihinde açıklanacak. ÖSYM'den yapılan açıklamada, sınava katılan adayların 1 milyon 404 bin 156'sının sınava ilk kez başvuru yaptığı belirtildi. 798 bin 409 aday ikinci kez, 442 bin 64 aday üçüncü kez, 219 bin 390 aday dördüncü kez ve 172 bin 926 aday ise beş ve daha fazla kez YKS'de şansını denedi.

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş, öğrencilerin kayıtlı oldukları yıldaki merkezi yerleştirme puanları ile geçmek istedikleri yükseköğretim programlarının merkezi yerleştirme puanını sağlamaları şartıyla ön lisans veya lisans programlarına geçişidir. Yatay geçişler, YÖK'ün "Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre yapılmaktadır.

Öğrenci Dekanı Serhat Butur, yatay geçiş başvurularının başladığını belirterek, "Adaylar, hedeflemedikleri bir üniversiteyi kazansalar dahi kayıt yaptırmalı. Yatay geçiş imkânı sayesinde gerekli şartları sağlayan ve üniversite, bölüm ve hatta şehir değişikliği isteyen öğrenciler için başvurular başladı" dedi.

Yatay Geçiş Başvurusu İçin Gerekli Belgeler:

Yatay geçiş başvurusu için gerekli belgeler ise şu şekildedir:

Transkript: Öğrencinin öğrenim gördüğü programda aldığı dersleri ve başarı notlarını gösterir transkript (kapalı zarf içinde teslim edilmelidir).

Öğretim Planı: Lisans için 8, ön lisans için 4 yarıyıllık dersleri gösterir liste.

Ders İçerikleri: Kurum veya noter onaylı, tamamladığı yarıyıla kadar başarılı olduğu derslere ait içerikler.

Disiplin Durum Belgesi: Transkript üzerinde disiplin durumu belirtilmiş ise ayrıca belge istenmez.

ÖSYM Sonuç Belgesi: Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdığı yıla ait yerleştiğini belirten belge.

ÖSYM Puan Belgesi: Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdığı yıla ait tüm puanları içeren belge.

Öğrenci Belgesi: Güncel öğrenci belgesi.

Ek Madde 1 Belgesi: Daha önce Ek Madde 1 (merkezi yerleştirme puanına göre) yatay geçiş yapmadığını belirten belge.

Diğer Transkriptler: Öğrencinin daha önce öğrenim gördüğü başka yükseköğretim kurumları var ise onaylı transkriptleri.

Yükseköğretim yatay geçiş başvuru kayıt dönemi nasıl yapılır şartlar nelerdir Öğrenci Dekanı Serhat Butur Yatay Geçiş Başvurusu İçin Gerekli Belgeler eğitim samsun haber gündem haber