Yeni Kan Testi, Meme Kanserinin Nüksünü Yıllar Öncesinden Tespit Edebiliyor

TAKİP ET

İngiltere'deki araştırmalar, "aşırı hassas" yeni bir kan testiyle, meme kanseri tedavisi görmüş hastalarda, kanserin taramalarda ortaya çıkmadan yıllar önce geri dönüp dönmeyeceğinin tahmin edilebileceğini gösteriyor.

Kanser nüksetmeden önce tümör DNA'sının izlerini tespit eden bu testin, hangi hastaların kanserlerinin geri döneceğini yüzde 100 doğrulukla tespit ettiği görüldü. Test sayesinde tedavinin daha erken başlaması ve hayatta kalma oranlarının iyileştirilmesi umuluyor.

İngiltere'deki araştırma uzmanlar tarafından "inanılmaz derecede heyecan verici" olarak nitelendirilse de henüz başlangıç aşamasında. Meme kanseri dünya çapında en yaygın hastalıklardan biri olup, 2020 yılında 2,26 milyon kadına teşhis konulmuş ve aynı yıl 685 bin kadın hayatını kaybetmiştir.

Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden (ICR) bir araştırma ekibi, farklı erken evre meme kanseri türlerine sahip 78 hasta üzerinde deneme yaptı. "Sıvı biyopsi" ile hastaların kanında kanser hücreleri tarafından salınan 1.800 DNA mutasyonu arandı. Kanda dolaşımda olan bu tümör DNA'ları 11 kadında bulundu ve bu kadınların hepsinde daha sonra kanser nüksetti. Başka hiçbir kadında kanserin geri döndüğü görülmedi.

Araştırmacılar, kan testinin kanseri ortalama olarak semptomlar ortaya çıkmadan veya hastalık taramalarında görülmeden 15 ay önce tespit ettiğini belirtiyor. En erken tespit ise kan testi ile 41 ay önce konulan tanının bu kadar süre sonra taramalarda çıkmasıydı.

ICR'den baş araştırmacı Dr. Isaac Garcia-Murillas, "Meme kanseri hücreleri ameliyat ve diğer tedavilerden sonra vücutta kalabilir, ama bu hücrelerin sayısı o kadar az olabilir ki takip taramalarında tespit edilemezler" dedi. Hastaların ilk tedavilerinden yıllar sonra kanserin nüksetmesine de bu hücreler neden oluyor.

Geçtiğimiz haftalarda İngiltere'de kanser araştırmalarında bir dizi önemli gelişme yaşandı. Evde yapılan tükürük testiyle prostat kanserinin tespit edilmesine yönelik denemelerde, riski daha yüksek olan erkekleri belirlemede tükürük testinin standart kan testlerinden daha iyi olduğu saptandı. Ayrıca, binlerce kanser hastasının, hastalıklarıyla mücadele etmek için kişiye özel aşıların kullanıldığı yeni bir tedavi türünün denemelerine başlanabileceği açıklandı.

Yeni kan testi İngilteredeki araştırmalar meme kanseri tespit aşırı hassas kanser taraması sağlık samsun haber gündem haber