Yıllık Enflasyon Hizmet Grubunda Sınırlı Olmak Üzere Tüm Gruplarda Geriledi

TAKİP ET

Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayında yıllık enflasyonun hizmet grubunda sınırlı olmak üzere tüm gruplarda gerilediğini açıkladı. Tüketici fiyatları Haziran'da yüzde 1,64 artarken, yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Raporda, tüketici fiyatlarının Haziran ayında yüzde 1,64 oranında yükseldiği ve yıllık enflasyonun 3,85 puan düşerek yüzde 71,60'a gerilediği belirtildi. Yıllık enflasyon, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere, tüm gruplarda geriledi.

Hizmet Grubu: Aylık fiyat artışı kira ve lokanta-otel alt gruplarında yavaşlarken, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde güçlendi. Hizmet fiyatları Haziran ayında yüzde 3,31 oranında arttı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 95,27 oldu.

Dayanıklı Mal Fiyatları: Döviz kurundaki ılımlı seyir ve iç talep gelişmeleri, otomobildeki indirim kampanyaları ile dayanıklı mal fiyatları uzun bir aradan sonra Haziran ayında geriledi. Bu dönemde dayanıklı mallar fiyatları yüzde 0,50 düşerek grup yıllık enflasyonu yüzde 46,89 oldu.

Gıda Grubu: Gıda grubunda aylık fiyat artışı bir önceki aya yakın gerçekleşti. İşlenmiş gıda alt grubunda ekmek ve tahıllar fiyat artışı öne çıkan kalemler oldu. İşlenmemiş gıda alt grubunda taze meyve ve sebze fiyatları önemli ölçüde yükseldi. Kırmızı et fiyatları Haziran ayında azaldı.

Enerji Grubu: Enerji fiyatları Haziran ayında yüzde 1,43 oranında arttı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 84,58 oldu. Akaryakıt fiyatları yüzde 2,32 oranında gerilerken, şebeke suyu fiyatları belirleyici oldu.

Üretici Fiyatları: Üretici fiyatları aylık artışı zayıflamaya devam etti ve yıllık üretici enflasyonu yüksek bazın etkisiyle önemli ölçüde geriledi. Yurt içi üretici fiyatları Haziran ayında yüzde 1,38 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 50,09 oldu.

Enflasyon Düşüşünün Sebepleri: Yıllık enflasyondaki düşüşe temel mal, gıda, alkol-tütün-altın, enerji ve hizmet gruplarının katkıları dikkat çekti. Temel mal grubunda yıllık enflasyon 5,89 puan düşüşle yüzde 50,62'ye geriledi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 2,06 puan düşerek yüzde 68,08 oldu. İşlenmemiş gıdada yıllık enflasyon 6,03 puan gerilerken, işlenmiş gıdada 1,39 puan artış kaydedildi. Enerji grubunda ise yıllık enflasyon 5,10 puan düşerek yüzde 84,58'e geriledi.

Raporda ayrıca, B ve C endekslerinin yıllık değişim oranlarının sırasıyla yüzde 70,40 ve yüzde 71,41 olarak gerçekleştiği ifade edildi. B ve C göstergelerinin aylık artış oranları bir önceki aya kıyasla geriledi ve yıllık enflasyonları azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıllık enflasyon hizmet grubunda sınırlı tüm guruplarda gerileme ekonomi samsun haber gündem haber